Faktaboks

Nepal
Hovedstad
Katmandu
Innbyggertall
30,4 millioner
Størrelse
143 350 km²
Statsform
republikk
Statsoverhode
president Ram Chandra Poudel
Språk
nepali (gurkhali)
Nasjonaldag
28. mai
Valuta
nepalsk rupi
Flagg
plassering av Nepal på jordkloden. Kart
Nepal (mørkegrønt) ligger i Asia (lysegrønt).
Kart
Av .
Lisens: CC BY NC 4.0

Nepal er et land som ligger sør i Asia. Landet grenser til Kina og India. Store deler av fjellkjeden Himalaya ligger i Nepal, og tre fjerdedeler av landet består av fjell. Hovedstaden heter Katmandu.

Natur og klima

Plassering av Nepal med naboland rundt, kart.
Nepal og naboland
Kart
Av .
Lisens: CC BY NC 4.0

Mount Everest ligger på grensen mellom Nepal og Kina. Det er verdens høyeste fjell, 8849 meter over havet. Nepal er omtrent halvparten så stort som Norge.

Det er også skog, isbreer, elver, fosser og områder med jordbruk i landet. Nepal har ikke kyst mot havet.

Nasjonaldyret er ku, som er et hellig dyr for hinduer. Det lever også tigre, indiske elefanter, villsvin og leoparder i landet.

Nepal har et variert klima. I mange fjellområder er det så kaldt at det er snø hele året. Lavere i landet er det et mildere klima. Nepal får nesten all elektrisk energi fra vannkraftverk.

I 2015 var det et kraftig jordskjelv i Nepal. Mer enn 500 000 mennesker ble hjemløse og mange mistet livet.

Folk og kultur

En mann i grønn skjorte  og blå caps står foran en statue av to menn. Mennene i statuen har oransje blomsterkranser rundt halsen. Foto.
Sherpa Kami Rita har besteget Mount Everest 28 ganger. Det er verdensrekord. Han er en erfaren fjellguide som leder grupper som skal bestige fjellet. Her står han foran en statue av Edmund Hillary og sherpa Tenzing Norgay som var de første til å bestige Mount Everest i 1953.
Sherpa Kami Rita
Av /NTB / AP.

Størstedelen av befolkningen er av tibetansk-mongolsk og nord-indisk opphav. I tillegg finnes det mange folkegrupper med egen kultur og religion i landet.

Halvparten av befolkningen er under 25 år. Nesten 80 prosent bor på landsbygda. Offisielt språk er nepali. Hinduisme er den største religionen i landet.

Grunnskolen er gratis, og alle barn må gå på skole fra de er 6 til de er 14 år. De siste årene har også skolemat vært gratis for å sikre at barn fra fattige familier kan gå på skolen.

Cricket og fotball er de mest populære idrettene blant barn og ungdom.

Politikk og økonomi

Nepal er en republikk med president som statsoverhode. Nepal et demokrati, og det er statsministeren og regjeringen som styrer landet.

Borgerkrig og korrupsjon er blant grunnene til at Nepal er et av de fattigste landene i Asia.

Rundt 75 prosent av befolkningen i landet jobber med landbruk. Landet tjener penger blant annet på å selge tepper og klær til andre land.

Nepal er medlem av FN og Verdensbanken.

Historie

Det har bodd mennesker i området hvor Nepal ligger i flere tusen år. Mange ulike folkegrupper styrte i området frem til Nepal ble samlet til ett kongedømme i 1768.

Fra slutten av 1700-tallet hadde forskjellige konger nesten all makt i landet i over 200 år. På 1990-tallet ville en frigjøringsbevegelse fjerne kongen. Det førte til borgerkrig i Nepal fra 1996 til 2006, hvor nesten 15 000 mennesker døde.

I 2001 ble nesten hele kongefamilien drept. I 2008 mistet kongen all makt da landet ble en republikk. I 2015 fikk Nepal ny grunnlov, som var den første i Asia som beskytter homofiles rettigheter.

Nepal og Norge

Norge har gitt bistand til Nepal siden 1964. Blant annet har landene samarbeidet om miljøvennlig energi og utdanning.

Les mer i Lille norske leksikon