Øyekatarr

Noen vanlige sykdommer er smittsomme. Bildet viser et øye som har en betennelse som heter øyekatarr. Da blir øyet rødt og svir. Det lager også mye slim. Øyekatarr er smittsomt.

Øyekatarr
Av /Shutterstock.

Sykdom er når kroppen eller hjernen ikke virker som den skal. Forkjølelse, astma, kreft og angst er eksempler på sykdommer.

Noen sykdommer går over av seg selv, noen sykdommer trenger man medisin for å bli frisk av, og noen går aldri over. Noen sykdommer er ufarlige, og noen er så farlige at man kan dø av dem.

Immunforsvaret i kroppen kjemper mot sykdom og holder kroppen frisk. Man kan få vaksine mot mange farlige sykdommer, slik at man ikke blir syk av dem.

Hvis man plutselig blir veldig syk, bør man ringe nødnummeret 113.

Typer

Foto av mann som er lam i halve ansiktet
Noen sykdommer kan gjøre at en blir lam i deler av kroppen. Noen lammelser kan gå over, for eksempel Bells parese. Andre typer lammelser går det ikke an å bli kvitt. Hvis man har fått en skade på hjernen, for eksempel etter et hjerneslag, kan man få en lammelse i ansiktet.
Foto av mann som er lam i halve ansiktet
Av /Shutterstock.

Det er vanlig å skille mellom fysiske og psykiske sykdommer:

Man skiller også mellom akutte og kroniske sykdommer:

  • Akutte sykdommer kommer plutselig og varer i mindre enn et halvt år. Forkjølelse er et eksempel.
  • Kroniske sykdommer kan komme gradvis og varer i mer enn et halvt år. Leddgikt er et eksempel. Noen kroniske sykdommer har man i mange år eller hele livet.

Noen sykdommer er smittsomme. Det betyr at man kan få sykdommen fra noen andre. Man kan også smitte andre hvis man er syk selv. Slike sykdommer skyldes infeksjoner med sopp, parasitter, virus eller bakterier. Vannkopper, influensa og seksuelt overførbare sykdommer er eksempler på smittsomme sykdommer.

Noen sykdommer kan man arve av foreldrene sine. De skyldes en feil eller mutasjon i genene, som er oppskrifter for hvordan kroppen skal være.

Tegn på sykdom

En person med gummihansker på hendene tar en dråpe blod fra fingeren til en pasient.

Noen sykdomstegn kan man se med øynene. Andre tegn kan man finne hvis man studerer blodet ved hjelp av en blodprøve.

Blodprøve fra finger
Av /Shutterstock.

Noen ganger er det lett å merke at man er syk, for eksempel hvis man kaster opp eller får utslett. Det kalles sykdomstegn. Noen sykdomstegn kan en lege finne ved å ta prøver av kroppen, for eksempel blodprøve. Feber er et vanlig sykdomstegn som man kan finne ved å måle temperaturen i kroppen.

Følelsen av å være syk eller at det er noe galt i kroppen, kalles symptomer. Disse kan ikke alltid merkes av noen andre enn personen selv. Smerte er et eksempel på et symptom. Ingen kan kjenne hvor vondt andre har det. Andre symptomer er for eksempel at man føler seg syk, slapp og mangler matlyst.

Noen ganger merker ikke personen selv at hen er syk. Det kan for eksempel skje hvis man har demens eller depresjon. Da trenger man hjelp av andre rundt seg.

Behandling

Hvis man føler seg syk, bør man ta kontakt med helsevesenet. Hvis det ikke haster, skal man ta kontakt med fastlegen, helsesykepleier eller helsestasjonen. Fastlegen sender den syke videre til en spesialist eller et sykehus hvis det trengs.

Hvis man plutselig blir veldig syk og trenger hjelp, bør man dra til en legevakt. Hvis man trenger hjelpen raskt, bør man ringe nødnummeret 113. Da får man hjelp på telefon, og de kan sende en ambulanse.

Mange sykdommer kan behandles med medisiner. Andre ganger må man opereres. Noen sykdommer kan behandles med samtaler, endringer i kostholdet eller spesielle måter å trene på. Mange sykdommer går over av seg selv. Noen kroniske sykdommer går ikke over, men man kan få hjelp til å leve godt med sykdommen.

Les mer i Lille norske leksikon

Faktasjekk av

Per Holck
Professor emeritus, dr. med., Universitetet i Oslo