Faktaboks

Irak
Hovedstad
Bagdad
Innbyggertall
39,9 millioner
Størrelse
434 128 km²
Statsform
republikk
Statsoverhode
president Abdul Latif Rashid
Språk
arabisk, kurdisk
Nasjonaldag
14. juli
Valuta
irakisk dinar
Flagg
plassering av Irak på jordkloden. Kart
Irak (mørkegrønt) ligger i Asia (lysegrønt).
Kart
Av .
Lisens: CC BY NC 4.0

Irak er et land som ligger i Midtøsten i Asia. Landet grenser til Syria, Tyrkia, Iran, Kuwait, Saudi-Arabia og Jordan. Hovedstaden heter Bagdad.

Natur og klima

Plassering av Irak med naboland rundt, kart.
Irak og naboland
Kart
Av .
Lisens: CC BY NC 4.0

Over halvparten av Irak er ørken. Eufrat, som er den lengste elva i Vest-Asia, renner gjennom landet. Nord i landet er det store fjellområder. Det høyeste fjellet heter Cheekha Dar, 3611 meter over havet.

Nasjonaldyret er geit. Det lever også villsvin, ulver, hyener, gaseller, sjakaler og ørn i Irak.

Irak har mye olje, og mer enn 90 prosent av landets strøm kommer fra olje og gass.

Irak har tørt klima med varme somre og lite regn. Klimaendringer kan føre til mer ørken og mindre tilgang på vann i landet.

Folk og kultur

I Irak bor de fleste folk i byer og langs elveslettene ved Eufrat og Tigris. I ørkenen bor det lite folk.

Rundt 75 prosent av menneskene i landet er arabere. Kurdere er den største minoriteten. Islam er offisiell religion i landet. Arabisk og kurdisk er offisielle språk.

Alle barn må gå på skole fra de er 6 til de er 11 år. Utdanning er gratis, men mange barn begynner ikke på skolen i områder hvor det har vært krig.

Fotball er den mest populære sporten blant barn og ungdom.

Politikk og økonomi

Irak er en republikk med president som øverste leder. I 2005 ble Irak et demokrati, men borgerkrig, terror og innblanding fra andre land, har gjort det vanskelig å få til et stabilt styre.

Sunnimuslimer, sjiamuslimer og kurdere har hver sine egne politiske partier og har ofte problemer med å samarbeide.

Mange mennesker i Irak jobber med olje. Landet tjener penger på å selge olje til andre land.

Irak er medlem av FN og Den arabiske liga.

Historie

For rundt 4000 år siden ble de første moderne byer i historien dannet rundt elvene Eufrat og Tigris i Irak. Området het da Mesopotamia.

Området som i dag er Irak tilhørte Det osmanske riket fram til første verdenskrig. Irak ble da okkupert av Storbritannia som lagde den britiske kolonien Irak. Irak ble selvstendig i 1932.

På 1970-tallet var Irak et av de rikeste landene i Midtøsten. I 1979 ble Saddam Hussein leder og diktator i landet. I 1980 gikk Irak til angrep på Iran. Denne krigen varte til 1988 og gikk hardt ut over områdene øst i Irak.

I 1990 invaderte Irak nabolandet Kuwait, men ble jaget tilbake av USA året etter. Kurderne i Nord-Irak fikk da et eget område etter mange år med undertrykkelse.

I 2003 mente USA at Irak hadde atomvåpen og invaderte landet. USA dro fra Irak i 2010. Siden da har organisasjonen Den islamske staten (IS) gjennomført mange terroraksjoner. Det har ført til mange flyktninger i Irak.

Les mer i Lille norske leksikon

Faktasjekk av

Eirik Kvindesland
University of Oxford