Faktaboks

Georgia
Hovedstad
Tbilisi
Innbyggertall
3,73 millioner
Størrelse
69 490 km²
Statsform
republikk
Statsoverhode
president Salome Zurabisjvili
Språk
georgisk
Nasjonaldag
26. mai
Valuta
georgisk lari
Flagg
plassering av Georgia på jordkloden. Kart
Georgia (mørkegrønt) ligger i Asia (lysegrønt).
Kart
Av .
Lisens: CC BY NC 4.0

Georgia er et land som ligger i Asia på grensen mot Europa. Landet grenser til Russland, Tyrkia, Armenia og Aserbajdsjan. Hovedstaden heter Tbilisi.

Natur og klima

Plassering av Georgia med naboland rundt, kart.
Georgia og naboland
Kart
Av .
Lisens: CC BY NC 4.0

Mesteparten av Georgia ligger i fjellområdet Kaukasus. Landet er rundt en femtedel av Norge i størrelse. Georgia har en variert natur med mange høye fjell, innsjøer, skog og områder for jordbruk.

Landet grenser til Svartehavet, hvor det er mange strender. Landets høyeste fjell heter Sjkhara og rager 5203 meter over havet. Nasjonaldyret er ulv. Det lever også bjørner, gauper og hjort i landet.

Rundt 80 prosent av landets strøm kommer fra vannkraftverk.

Temperaturene i landet varierer mye med høyden over havet. I fjellene kan det bli veldig kaldt, mens lavere i landet er det et mildere klima.

Folk og kultur

Over 80 prosent av befolkningen er georgiere. Det bor også folk fra Aserbajdsjan, Armenia og Russland i landet. På begynnelsen av 1990-tallet flyttet mange russere fra Georgia.

Rundt 60 prosent av menneskene i landet bor i byer og tettsteder. Georgisk er offisielt språk. Kristendom er offisiell religion i landet, de fleste tilhører den ortodokse kirke. Rundt ti prosent av befolkningen er muslimer.

Alle barn må gå på skole fra de er 6 til de er 15 år. Utdanningen er gratis, og de fleste elevene fortsetter på videregående skole. Det finnes også mange universiteter og høyskoler i landet.

Fotball er den mest populære sporten blant barn og ungdom.

Politikk og økonomi

Georgia er en republikk med president som øverste leder. De siste årene har presidenten fått mindre makt, og de fleste avgjørelser i landet tas av statsministeren og regjeringen.

På 2000-tallet har Georgia vært i konflikt med Russland, blant annet fordi Russland har okkupert områdene Abkhasia og Sør-Ossetia i Georgia.

Mange mennesker i landet jobber med landbruk, handel og turisme. Landet tjener penger blant annet på å selge biler, nøtter og legemidler til andre land.

Georgia er medlem av FN, Europarådet og Verdensbanken.

Historie

Allerede for 1,8 millioner år siden bodde det fortidsmennesker i Georgia. Det har bodd moderne mennesker i Georgia i rundt 50 000 år.

Fra slutten av 1700-tallet og fram til den russiske revolusjon i 1917 var landet en del av Russland. Fra 1921 til 1991 var Georgia en del av Sovjetunionen.

Etter selvstendigheten i 1991 ville flere områder i Georgia bli uavhengige land. Dette førte til borgerkrig i 1994, og til krig mellom Russland og Georgia i Sør-Ossetia i 2008.

Etter år 2000 har mange i Georgia fått mye høyere inntekt og det har blitt mindre arbeidsledighet. I 2018 ble Salome Zurabisjvili valgt til Georgias første kvinnelige president.

Les mer i Lille norske leksikon