Foto
Tepose og kopp
Av /Shutterstock.

Te er en varm drikk. Te lages av vann og blader, eller andre ting fra planter, som gir smak. Som oftest legger man tørkede teblader i kokt varmt vann, før de siles vekk. Tebladene ligger ofte i en liten tepose, som gjør teen lettere å lage. Det går også an å lage te av friske blader.

Te kan også drikkes kald. Da kalles den iste.

Produksjon

Asia er den verdensdelen hvor det dyrkes mest te. Kina og India er landene som lager og selger mest te i verden. Tyrkia og flere land i Afrika produserer også te.

Tebladene plukkes fra tebusker. Tebladene er store når de plukkes, men krymper når de tørkes.

Typer

Det finnes mange typer te, to vanlige typer grønn og sort te. Grønn te er bare tørket. Sort te blir gjæret før den tørkes, noe som gjør at teen får mørk farge.

Sort te brukes mye i teblandinger. I blandingene tilsetter man blomster, frukt og andre ting som gir god lukt og smak.

Chai er sort te med melk, sukker og krydder. Det er en tradisjonell drikk i blant annet Pakistan, Nepal og India. Den er etter hvert blitt vanlig over hele verden.

En annen type te er urtete. Det kan være tørkede urter, krydder, blomster, bær og frukt. Urtete inneholder ikke teblader, men man kaller det te likevel.

Servering

Mange drikker te når de skal slappe av. Noen liker å ha i sukker og melk. Te serveres også i selskaper, da har man te i fine tekanner.

I Midtøsten er det vanlig å servere te i små kopper med mye sukker.

I Japan har man en tradisjonell måte å servere te på som kalles teseremoni. Da skal teen serveres sakte og med spesielle bevegelser. Det skal være fredelig og stille mens teen serveres.

Verdens mest kjente te heter Earl Grey og er oppkalt etter statsministeren i Storbritannia på 1830-tallet.

Les mer i Lille norske leksikon

Faktasjekk av

Arnt Steffensen