Skåler med riskorn, havre og müsli. Fullkornspasta i form av skruer, makaroni og spagetti. Brødskiver, pølsebrød og lyst rundstykke. Foto
Korn fra ris og havre sammen med forskjellige typer brød, og andre ting, laget med fullkorn.
Fotografi
Av /Shutterstock.

Korn er frø fra ulike typer gress. Frøene brukes til mat, det vanligste er å knuse dem og lage mel. Melet brukes til å bake brød eller til å lage andre typer mat.

Korn dyrkes over hele verden, og har vært en viktig del av kostholdet for mennesker i mange tusen år.

I Norge dyrker man bygg, havre, hvete og rug. De vanligste kornsortene man importerer til Norge er ris og mais.

Beskrivelse

Et korn er lite, har ofte avlang form, og et hardt skall. For at kornet skal bli til mel, må det knuses eller kvernes. I gamle dager ble kornet knust mellom store steiner i en mølle. I dag lages det meste av mel i fabrikker hvor maskiner knuser kornet. De kalles fortsatt møller.

Det er det innerste i frøet som blir knust til mel. Det knuste skallet utenpå frøet heter kli. For å få fint mel, blir de knuste delene siktet, slik at klien fjernes. Slik lages for eksempel siktet hvetemel.

I grovere mel beholder man litt av klien sammen med melet. Dette kalles sammalt mel. Grovt mel inneholder mer næring enn siktet mel. Helkorn er korn som ikke er knust.

Bruk

Når kornet er kvernet til mel, kan man lage mange matretter, men man må koke eller steke melet før det kan spises.

Ting man kan lage av korn:

  • Brød, rundstykker og knekkebrød
  • Kaker, kjeks og desserter
  • Havregryn
  • Pizzadeig
  • Spagetti og nudler
  • Tacochips og tortilla

I Norge bruker man som oftest hvetemel for å lage brød og kaker. I grovbrød blander man noen ganger ulike korntyper, som rug og hvete. Pasta som inneholder grovt mel kalles fullkornpasta, eller integrale på italiensk.

Havregryn lages av korn fra havre som klemmes flate. Bygg og havre brukes også som dyrefôr. Bygg brukes til å lage øl.

Næringsinnhold

Korn inneholder mange næringsstoffer som er bra for kroppen, og som gir mye energi. Mesteparten av energien kommer fra karbohydrater, men det er også proteiner, fett og B-vitaminer.

Helsedirektoratet, som jobber med å gi råd om helse til alle som bor i Norge, sier man bør spise grovt brød hver dag.

Les mer i Lille norske leksikon

  • kosthold

Faktasjekk av

Unni Vik
Førsteamanuensis, OsloMet – storbyuniversitetet