En elgokse i skogen. Noen okser ser nesten sorte ut.

/NTB Scanpix ※.
Elgku med tvillingkalver i sommerpels
Kuene bor sammen med kalvene sine og passer godt på dem. Bildet viser ei ku med to kalver.

Elgen er det største pattedyret i Norge. Elgen lever for det meste i skog, og finnes i hele landet.

Elgen finnes i Alaska (USA), Canada og Russland. Den er også vanlig i Sverige, Finland og noen land øst i Europa.

Beskrivelse

Tegning av elgspor
Føttene til elg heter klover. Sporene til elgen viser to veldig korte tær og to veldig lange tær. Klovene til elgen er 12-15 cm.
Tegning av elgspor
Av /NINA / Artsdatabanken.
Lisens: CC BY 4.0

Elgen har kraftig kropp med lange, kraftige bein. Den blir opptil to meter høy og veier 300-700 kilo. Pelsen er gråbrun med hvit pels på bakbeina. Elgen har et stort, avlangt hode. Ørene kan bevege seg. Den har god luktesans og hørsel.

Hannene kalles okse og hunnene kalles ku. Ungene kalles kalv.

Oksene får store gevir som brukes som våpen mot andre okser. Oksen med det største geviret får mest respekt. Kuene får ikke gevir.

Kuene blir opptil 20 år, mens oksene lever bare til de er omtrent 12 år.

Levevis

Verdenskart for utbredelse av elg

Elgen finnes helt nord i Europa, Russland og nord i Nord-Amerika. Området er merket rødt på kartet.

Verdenskart for utbredelse av elg

Elgen beiter på forskjellige steder på sommeren og vinteren. Den vandrer mellom de ulike beitene i løpet av året, og kan svømme langt. Elgen spiser for det meste gress, urter og blader.

Om sommeren spiser den også planter som vokser i vann, som bukkeblad og nøkkeroser. Om vinteren spiser den lyng, einer og skudd på furutrær.

Elgen er ikke veldig sosial. Kuene lever sammen med kalvene, mens oksene lever alene.

Formering

Elgen parer seg i oktober og føder en eller to unger i juni. Kalvene slutter med melk i oktober samme år. Ei ku med kalver passer godt på dem og forsvarer dem mot angrep fra rovdyr. Kuer med kalv kan også være farlige for mennesker.

Når kalvene er omtrent to år gamle, forlater de moren. Oksene lever alene unntatt når de skal pare seg. Da samler oksene seg i områdene til kuene. Oksene må ofte konkurrere og slåss mot hverandre for å få pare seg. Elgen kan lage mye lyd i paringstiden.

Elgjakt

Elgjakt er vanlig i hele Norge. Den foregår fra 25. september til 23. desember. Kommunen gir jegerne tillatelse til å skyte elg. Tillatelsen bestemmer hvor mange dyr som kan skytes på et område og i en bestand. Det vanligste for elg er å dø av jakt. Jegerne skyter flest elg i Trøndelag fylke og på Hedmarken.

Les mer i Lille norske leksikon

Faktasjekk av

Eli Knispel Rueness
Dr. scient., Universitetet i Oslo