Faktaboks

piggsvin

pinnsvin

ungt piggsvin
Piggsvinungene har tydeligere kontrast mellom lys og mørk pels i ansiktet.
ungt piggsvin
Av .
Lisens: CC BY NC SA 3.0

Piggsvin er et lite pattedyr som finnes naturlig i Sør-Norge, oftest langs kysten. Det er lett å kjenne igjen på alle piggene over hele kroppen.

Piggsvinet er vanlig i hele Vest-Europa. I Norge har piggsvin blitt flyttet fra andre steder og satt ut i Trøndelag og nordover.

Beskrivelse

Et piggsvin som holder på å rulle seg ut. Man ser hvordan alle føttene er samlet oppe ved snuten, så hele kroppen ligger inni en pose. Her ser man også at det ikke er pels mellom piggene. Der er det naken, mørk hud.
.
Lisens: CC BY NC SA 3.0

Piggsvin har spiss snute, små øyne og ganske store, runde ører. Det har en liten hale på 1-2 centimeter. Halen har ikke pels eller pigger. På føttene har piggsvin klør på alle de fem tærne.

I ansiktet, på magen og på føttene har pinnsvinet pels. Piggsvinet har mellom 6000 og 8000 pigger på ryggen. Piggene er harde hår, og laget av det samme som negler er laget av. Piggsvinet kan styre piggene med muskler og få dem til å stå rett ut. De kan også trekke huden på ryggen over hodet og beina, og rulle seg sammen til en ball.

Piggsvin veier mellom 1,2 og 1,5 kilo. Kroppen er ca. 30 centimeter. Hannene er litt større enn hunnene.

Levevis

En piggsvinunge som spiser en brun skogsnegl.
.
Lisens: CC BY NC SA 3.0

Piggsvin lever alene. De spiser smådyr som meitemark, tusenbein, biller, snegler og larver. De kan også spise døde og levende pattedyr og fugler, frosker, egg og bær.

Piggsvin beskytter seg mot rovdyr ved å rulle seg sammen til en ball slik at piggene står rett ut. Noen ganger kan de også skrike høyt.

Piggsvin går i dvale om vinteren. Om høsten lager de seg et bol av blader, gress og mose på en tørr plass, som under en tett busk, et veltet tre eller en terrasse. Når piggsvinet er i dvale spiser det ikke, men lever av fettet det har lagret i kroppen i løpet av sommeren.

Piggsvin blir sjelden mer enn fem-seks år.

Formering

Kart over utbredelse av piggsvin

Piggsvin finnes i hele Vest-Europa.

Kart over utbredelse av piggsvin

Når piggsvinene kommer ut av dvale om våren, finner de seg noen å pare seg med. Piggsvin føder mellom 1 og 11 unger, vanligvis 4-5 unger hver gang. Det er bare moren som passer ungene.

Ungene blir født i et bol moren har laget av gress og blader. Ungene blir født uten pigger, men de første piggene vokser ut allerede en dag etter fødselen. De første piggene er korte, og faller av når de voksne piggene vokser ut etter seks uker. Da slutter også ungene å die, og forlater etter hvert moren og søsknene.

Piggsvin i hagen

Det kan hjelpe piggsvin hvis man har en litt uryddig del av hagen. Da er det lett for piggsvin å finne materiale til bolet sitt.

Man trenger ikke mate piggsvin, de er gode til å finne maten selv og spiser mye forskjellig. Man kan gi dem litt frukt. Man må ikke gi dem melk, da kan de bli syke.

Les mer i Lille norske leksikon

Faktasjekk av

Eli Knispel Rueness
Dr. scient., Universitetet i Oslo