Foto av to små kaniner med pels som er hvit- og oransjflekkete
Det finnes mange typer kaniner. Bildet viser en vanlig type å ha som kjæledyr: dvergkanin
Foto av to dverg-kaniner
Av .
Lisens: CC BY SA 3.0

Kanin er et lite pattedyr som er et populært kjæledyr. Den typen kanin som man har som kjæledyr, heter tamkanin. Den stammer fra europeisk villkanin, som finnes i det meste av Europa og helt nord i Afrika.

Kanin er det tredje mest populære kjæledyret i Norge og Skandinavia.

Beskrivelse

Kaninen er et lite dyr som veier mellom ett og åtte kilo. Den har kort hale, og lange ører som står rett opp. Pelsen er myk og tett. Bakbeina er lenger enn forbeina. Kaniner kan hoppe og løpe veldig raskt.

Hvor stor kaninen er, hvilken farge den har på pelsen og hvordan kroppen ser ut, varierer mellom ulike raser. Det finnes mellom 20 og 30 kaninraser i Norge.

Levevis

fire kaniner med lang pels ligger på høy

Angorakanin er en kanin med veldig lang og myk pels. Pelsen kan klippes og spinnes til lett og mykt garn. Angorakaniner finnes i mange farger.

Foto av norske angorakaniner

Kaninen er et sosialt dyr. Den trives aller best når den får bo sammen med andre kaniner. De må kunne velge om de vil være sammen eller hver for seg. Kaniner trenger stor plass til å løpe og jage hverandre.

Kaniner liker ikke høye lyder, brå bevegelser og å bli holdt fast. Det er lettest å bli kjent med kaninen hvis man sitter på gulvet og har noen godbiter i hånda.

Tamme kaniner trenger et bur eller et område med gjerde rundt hvor de kan bevege seg fritt. Kaninen trenger et sovehus, dokasse og høy over dokassa. Den sover åtte–ni timer i døgnet og er mest aktiv om morgenen. Hvis kaninen bor ute, er det viktig at den har et varmt hus å gå inn i.

Kaninen spiser mest høy (tørket gress). Høyet er viktig for fordøyelsen og holder kaninen frisk. Kaninen bør også få en liten porsjon pellets og tilbehør som gress, grønnsaker og salat. Kaninen skal alltid ha rent vann, og liker best å drikke fra skål.

Kaninen blir vanligvis mellom 6 og 13 år gammel. Hvor gammel den blir, kan henge sammen med om den får daglig stell, mosjon og selskap.

Formering

Kaninen kan få veldig mange unger. Den er drektig i cirka 31 dager. Det er oftest seks unger i kullene. Ungene er blinde og uten pels når de blir født. Kaninmoren kan bli drektig på nytt rett etter hun har født.

Kaninungene bør ligge i egne kasser med halm og høy den første tiden etter fødsel. Moren kommer på besøk og gir dem mat et par ganger om dagen. Kaninungene er døve og blinde de to første ukene av livet. De bør ikke skilles fra moren før de er åtte uker gamle og spiser fast føde.

Kaninens tenner

Tennene til kaninen vokser hele livet. Fortennene vokser 2–3 millimeter i uken. Det er viktig at kaninen får slipt ned tennene sine. Fortennene slites naturlig mot hverandre, men høyet som den spiser, er viktigst for å holde tennene korte.

Problemer med tennene kan føre til sår i munnen, infeksjoner og rennende øyne. Dette er svært vondt for kaninen. Det er viktig at eieren sjekker tennene til kaninen jevnlig.

Les mer i Lille norske leksikon

Faktasjekk av

Eli Knispel Rueness
Dr. scient., Universitetet i Oslo