Foto
Forskjellige grønnsaker som er raspet eller revet kan serveres som en egen rett eller som tilbehør til andre retter. Da kalles det råkost.
Tallerken med rå revne grønnsaker
Av /NTB.
Lisens: CC BY SA 2.0

Grønnsaker er matvarer som kommer fra planter. Det finnes mange typer grønnsaker. De smaker forskjellig og kan brukes på ulike måter. Noen har sterke farger.

Grønnsaker kan komme fra forskjellige deler av planten. Salat og kål er blader, og gulrøtter er plantens røtter. Stangselleri er stilker. Noen grønnsaker er frukten til planten. For eksempel er tomater frukt fra tomatplanter og mais frukt fra maisplanter.

Bruk

Grønnsaker inneholder mange vitaminer, mineraler, karbohydrater og andre næringsstoffer som er bra for kroppen.

Mange spiser salat til lunsj eller har en gulrot i matboksen. Det er vanlig å ha grønnsaker til middag sammen med kjøtt eller fisk, eller oppi gryteretter. Man kan også lage suppe av grønnsaker, for eksempel blomkålsuppe eller tomatsuppe.

Vegetarianere og veganere spiser ikke kjøtt og fisk. Derfor spiser de vanligvis ekstra mye grønnsaker og belgfrukter.

Tilberedning

Det er forskjellige måter å spise grønnsaker på. For eksempel:

  • Noen spises rå (salat, agurk)
  • Noen kokes eller stekes (potet, aubergine)
  • Noen kan spises både rå og kokt (gulrot, paprika)
  • Noen typer grønnsaker kan brukes som krydder (hvitløk, selleri)

Det varierer hvor lang tid det tar å steke eller koke ulike grønnsaker. Det kan ta over 20 minutter å koke poteter, mens sukkererter er ferdige etter bare ett minutt. Hvis man skal steke eller grille grønnsakene, er det vanlig å ha på litt olje.

Dyrking av grønnsaker

Grønnsaker dyrkes nesten over hele verden, men de samme grønnsakene dyrkes ikke overalt. Norge har et kaldt klima, og her dyrkes for eksempel potet og løk.

Grønnsaker som trenger mye sol og høy temperatur vokser ikke naturlig i Norge. En måte å løse dette på er å dyrke grønnsaker i drivhus. I Norge dyrkes for eksempel tomat i drivhus.

Næringsinnhold

Grønnsaker inneholder mange vitaminer, mineraler, karbohydrater og andre næringsstoffer som er bra for kroppen.

Helsedirektoratet gir råd om helse til alle som bor i Norge. De sier at alle bør spise mye grønnsaker. Fem om dagen er en god huskeregel. Alle bør spise fem porsjoner med frukt eller grønnsaker hver dag.

Les mer i Lille norske leksikon

  • vegetarianer

Faktasjekk av

Unni Vik
Førsteamanuensis, OsloMet – storbyuniversitetet