Faktaboks

Ekvatorial-Guinea
Hovedstad
Malabo
Innbyggertall
1,74 millioner
Størrelse
28 050 km²
Statsform
republikk
Statsoverhode
president Teodoro Obiang Nguema Mbasogo
Språk
spansk og fransk
Nasjonaldag
12. oktober
Valuta
cfa-franc
Flagg
plassering av Ekvatorial-Guinea på jordkloden. Kart
Ekvatorial-Guinea (mørkegrønt) ligger i Afrika (lysegrønt).
Kart
Av .
Lisens: CC BY NC 4.0

Ekvatorial-Guinea er et land som ligger på vestkysten av Afrika, nord for ekvator. Landet grenser til Kamerun og Gabon. Hovedstaden heter Malabo.

Natur og klima

Plassering av Ekvatorial-Guinea med naboland rundt, kart.
Ekvatorial-Guinea og naboland
Kart
Av .
Lisens: CC BY NC 4.0

Ekvatorial-Guinea består av fastland og flere øyer. Fastlandsdelen har en kyst på omtrent 200 kilometer mot Guineabukta og Atlanterhavet. Øyene i Guineabukta har en samlet kyst på omtrent 100 kilometer. Landet er et av de minste i Afrika.

Flere av øyene i Ekvatorial-Guinea er vulkanske. Det finnes også regnskog, fjell og flere plantasjer med kakao i landet. Det høyeste fjellet heter Pico Basilé, toppen er 3011 meter over havet.

Nasjonaldyr er sjiraff. Det lever også elefant, sjimpanse, bøffel, krokodille og mer enn 800 forskjellige fuglearter i landet.

Nesten 90 prosent av landets strøm og energi kommer fra fossile energikilder.

Ekvatorial-Guinea har et tropisk klima med varmt vær hele året.

Folk og kultur

portrettbilde

President Mbasogo tok makten i Ekvatorial-Guinea i et kupp i 1979. Han er en av diktatorene i verden som har styrt lengst.

Foto av president Teodoro Obiang Nguema Mbasogo
Av /NTB.

Tre fjerdedeler av landets befolkning bor på fastlandet. Nesten 80 prosent av innbyggerne bor i byer og tettsteder.

Fang er den største folkegruppen i Ekvatorial-Guinea. Det finnes også flere andre folkegrupper i landet med eget språk og kultur.

Spansk og fransk er offisielle språk i Ekvatorial-Guinea. Dette er det eneste landet i Afrika hvor spansk er et offisielt språk. Fang er det største talespråket. Over 90 prosent av menneskene i landet er kristne.

Grunnskolen er gratis, og alle barn må gå på skole fra de er 6 år til 14 år. Landet har ett universitet, som ligger i hovedstaden Malabo.

Fotball er den mest populære sporten blant barn og ungdom.

Politikk og økonomi

Ekvatorial-Guinea er en republikk med president som statsoverhode. Landet har ikke frie valg, og det regnes som et diktatur med mye korrupsjon.

President Teodoro Obiang Nguema Mbasogo tok makten i et militærkupp i 1979. Han er den diktatoren i verden som har styrt lengst.

Mange mennesker i landet jobber med jordbruk og olje. Det er mye olje i Ekvatorial-Guinea, som landet tjener penger på å selge til andre land.

Ekvatorial-Guinea er medlem av blant annet FN, Verdensbanken og Den afrikanske union.

Historie

Det har bodd mennesker i det som nå er Ekvatorial-Guinea i flere tusen år. Mange slaver ble tatt i landet etter at europeiske kolonimakter kom til området på 1400-tallet.

Mange av dagens innbyggere er etterkommere av fang-folket som kom til området fra 1600-tallet.

Ekvatorial-Guinea ble kolonisert av Spania i 1778. På 1950-tallet krevde fang-folket uavhengighet fra Spania, og i 1968 ble Ekvatorial-Guinea selvstendig.

Diktatur og korrupsjon har ført til at over 40 prosent av befolkningen lever i fattigdom.

Les mer i Lille norske leksikon

Faktasjekk av

Sten Lundbo
Siviløkonom, tidligere ambassadør