Faktaboks

Republikken Kongo
Hovedstad
Brazzaville
Innbyggertall
5,60 millioner
Størrelse
341 500 km²
Statsform
republikk
Statsoverhode
president Denis Sassou-Nguesso
Språk
fransk
Nasjonaldag
15. august
Valuta
cfa-franc
Flagg
plassering av Kongo-Brazzaville på jordkloden. Kart

Republikken Kongo (mørkegrønt) ligger i Afrika (lysegrønt).

Kart
Av .
Lisens: CC BY NC 4.0

Republikken Kongo er et land som ligger på vestkysten av Afrika. Landet grenser til Gabon, Kamerun og Den sentralafrikanske republikk. I sør danner Kongoelva grensen mot DR Kongo. Hovedstaden heter Brazzaville.

Det er to land som heter Kongo; republikken Kongo er minst, Den demokratiske republikken Kongo er størst. Begge landene har navn etter Kongoelva.

Natur og klima

Plassering av republikken Kongo med naboland rundt, kart.

Republikken Kongo og naboland

Kart
Av .
Lisens: CC BY NC 4.0

Republikken Kongo har en liten kyst mot Atlanterhavet i vest. Landet er omtrent like stort som Norge i størrelse. Mesteparten av landet består av regnskog.

Kongoelva, som er Afrikas nest lengste elv, renner gjennom deler av landet. Det er også savanner, områder med jordbruk og noen lave fjell i landet. Det høyeste fjellet heter Leketi, 1040 meter over havet.

Det lever elefant, flodhest, antilope og gepard i landet. I regnskogen lever mange ulike aper. Noen av dem finnes bare i Republikken Kongo.

Landet får strøm og energi fra både fossilt brennstoff og miljøvennlige vannkraftverk.

Republikken Kongo har tropisk klima med varmt vær hele året.

Folk og kultur

Rundt halvparten av befolkningen er bakongo, som er den største folkegruppen i landet. Andre store folkegrupper er sanga og bateke.

Rundt 70 prosent av menneskene i landet bor i byer. Både fransk, lingala og kituba er offisielle språk. I tillegg snakkes det over 60 lokale språk i landet.

Grunnskolen er gratis, og alle barn må gå på skole fra de er 6 til de er 16 år, men mange foreldre tar likevel barna ut av skolen fordi de er fattige. Det finnes flere universiteter og høyskoler i landet.

Fotball er den mest populære sporten blant barn og ungdom.

Politikk og økonomi

Republikken Kongo er en republikk med president som statsoverhode. Presidenten har mye makt og velger hvem som skal sitte i regjeringen. Mange regner Republikken Kongo som et diktatur.

Republikken Kongo er blant de land i verden hvor det er mest korrupsjon.

Mange mennesker i landet jobber med handel og i oljeindustrien. Det er mye olje i Republikken Kongo, og landet tjener penger på å selge den til andre land.

Republikken Kongo er medlem av blant annet FN og Den afrikanske union.

Historie

De første menneskene som bodde i Republikken Kongo for flere tusen år siden, levde som jegere og sankere.

For rundt 2000 år siden bosatte det seg andre folkegrupper i landet. For rundt 1000 år siden oppstod kongeriket Kongo.

Portugisiske sjøfarere kom til området på slutten av 1400-tallet. I løpet av de neste århundrene ble mange slaver tatt og solgt i området.

På slutten av 1800-tallet ble Republikken Kongo en fransk koloni. Frankrike plyndret landet for blant annet elfenbein og gummi de neste tiårene. Republikken Kongo ble selvstendig i 1960.

Selv om Republikken Kongo har tjent mye penger på oljeindustrien siden 1980-tallet, er det fortsatt mange mennesker med lav inntekt i landet.

Les mer i Lille norske leksikon

Faktasjekk av

Arne Tostensen
Seniorforsker emeritus, Dr. philos., Chr. Michelsens Institutt