Flyfoto av en veldig stor moské med en høy mur rundt. Man ser en stor folkemengde utenfor muren. Kuppelen og tårnene på moskeen er gullfarget.
Imam Hussein-moskeen er en sjiamuslimsk moské i sjiamuslimenes hellige by Karbala i Irak.
Foto av Imam Hussein-moskeen.
Av .

Islam kan deles i to hovedretninger. Det er sunniislam og sjiaislam. Sunni er den største gruppen. 85 prosent av alle muslimer i verden er sunnier.

Historie

Seks sirkler med arabiske skrifttegn i. Sirkelene er hvite på grønn bakgrunn.
Kalligrafi av sentrale personer i sunniislam: Abu Bakr, Umar, Uthman og Ali, Allah og Muhammed.
Kalligrafi.
Av .

Muhammed, som grunnla islam, døde i 632. Da var ikke tilhengerne hans enige om hvem som skulle overta som leder.

Den ene gruppen ville at fetteren og svigersønnen til Muhammad, Ali, skulle være leder. De kalte seg shi'at ali, som betyr «Alis parti» på arabisk. Dette har blitt forkortet til sjia.

Den andre gruppen ville at den nye lederen skulle bli valgt av fellesskapet. De kalte seg sunni, som er en forkortelse for det arabiske ordet for «tradisjoner».

Forholdet mellom de to retningene i islam har vært vanskelig. Sjiamuslimene har ofte blitt diskriminert og forfulgt. Gjennom historien har det vært mange eksempler på åpen konflikt og krig.

Likheter

Fotografi av mange mennesker som ber inne i en moské. Man ser dem bakfra. De kneler på gulvet og har hodet ned mot gulvet. Føttene er bare.
Sunnimuslimer ber i en moské i Burma.
Foto av sunnimuslimer.
Av .

Det er mange likheter mellom sunni og sjia. Begge retningene har samme tro på Gud, Koranen og profeten Muhammed. De lever etter mange av de samme reglene som er viktige for alle muslimer:

Forskjeller

Den største forskjellen på de to hovedgruppene handler om hvordan Koranen skal leses og tolkes. Sunniislam mener islam er ferdig utviklet. Det ikke er noen som har samme autoritet som profeten Muhammed til å bestemme noe på nytt, selv om mye må tolkes og forklares.

Sjiaislam mener at en rekke imamer fortsatte å utvikle og tolke religionen etter at Muhammed døde.

En annen forskjell er synet på de religiøse lederne. Sunni mener at alle religiøse ledere kan velges, mens sjia mener at de spesielle religiøse lederne, imamene, er bestemt av Gud.

De fem søylene er viktige for begge gruppene. De fem søylene er er de religiøse pliktene i islam. Men det er noen forskjeller på hvordan de utfører pliktene:

  • Sunnimuslimer skal be fem ganger om dagen. Sjiamuslimer ber bønnene samlet i tre ganger om dagen.
  • Zakat, en religiøs avgift i islam, blir betalt på litt forskjellige måter og shiamuslimer betaler en annen avgift i tillegg.
  • Sjiaislam har flere høytider.
  • Sjiaislam har flere byer pilegrimene kan reise til.

Les mer i Lille norske leksikon

Faktasjekk av

Nora S. Eggen
Førstelektor, Universitetet i Oslo