Illustrasjon
KF/Store norske leksikon.

Badminton er et raskt ballspill som spilles med racketer. Badminton spilles ved å slå ballen frem og tilbake over et nett, som er midt på banen.

Konkurranser i badminton spilles vanligvis innendørs. Den viktigste regelen er at spillerne må treffe ballen før den treffer bakken.

Utendørs er badminton er også en populær fritidsaktivitet. Utstyret er billig og reglene er ganske enkle å forstå.

Bane og utstyr

Banen er rundt 13 meter lang og 6 meter bred. Midt på banen er det et nett som er omtrent 1,5 meter over gulvet. Banen har også linjer som viser hvor ballen må treffe under spillet.

Racketen i badminton er lett, og veier rundt hundre gram. Racketen er laget av blant annet karbon. Strengene er ofte laget av nylon.

Badmintonballen er veldig lett og er som regle laget av fjær med kork på toppen. Utendørs brukes ofte litt tyngre baller av plast som er mindre følsomme for vind.

Spillet

Badminton spilles både én mot én og to mot to. Det kalles singel og double. Det konkurreres også i mix-double, da er det en mann og en kvinne på hvert lag.

Spillet starter ved at spilleren først slår ballen fra høyre side av banen over nettet til motstanderens høyre side. Det kalles serve. Spillerne slår deretter ballen annenhver gang.

Regler og poeng

En spiller vinner et poeng hvis motstanderen slår ballen i nettet eller ikke treffer banen innenfor linjene på banen. Den spilleren som vinner et poeng, fortsetter å serve til motstanderen vinner ballvekslingen.

Det er ikke lov til å røre nettet med kroppen eller racketen under spillet.

Badmintonkamper spilles vanligvis i tre sett. Spilleren som kommer først til 21 poeng, vinner et sett. Blir poengstillingen 20-20 i settet, fortsetter det til en av spillerne vinner med to poeng. Kampen vinnes ved at man vinner 2 av 3 sett.

Utendørs spilles badminton ofte med enklere regler. Det viktigste er for mange å prøve å holde ballen i spill lengst mulig.

Historie

Badminton startet som et spill man bare spilte for moro skyld. Det ble organisert mer som en idrett på slutten av 1800-tallet. Den første badmintonklubben i Norge ble grunnlagt i 1930.

Utover på 1900-tallet ble badminton en populær idrett i mange land over hele verden. I 1992 ble badminton med i OL.

Badminton er i dag er en av verdens største individuelle idretter. Norges badmintonforbund har litt over 5000 medlemmer i rundt 115 klubber.

Les mer i Lille norske leksikon

Faktasjekk av

Jørn Sundby