Faktaboks

Øst-Timor
Hovedstad
Dili
Innbyggertall
1,34 millioner
Størrelse
14 870 km²
Statsform
republikk
Statsoverhode
president José Ramos-Horta
Språk
tetum og portugisisk
Nasjonaldag
20. mai
Valuta
amerikansk dollar
Flagg
plassering av Øst-Timor på jordkloden. Kart
Øst-Timor (mørkegrønt) ligger i Asia (lysegrønt).
Kart
Av .
Lisens: CC BY NC 4.0

Øst-Timor er et land i Asia. Det ligger på den østlige delen av øya Timor. Indonesia ligger på den vestlige delen. Hovedstaden heter Dili.

Natur og klima

Plassering av Øst-Timor med naboland rundt, kart.
Øst-Timor og naboland
Kart
Av .
Lisens: CC BY NC 4.0

Øst-Timor har kyst mot Timorsjøen, som er en del av Indiahavet. Gjennom landet er det en stor fjellkjede. Det høyeste fjellet heter Tatamailau, 2986 meter over havet. Det finnes også gressletter, elver og områder med jordbruk i landet.

Nasjonaldyret er krokodille. Det lever også pungdyr, ape og snikekatt i landet. I havet utenfor kysten er det delfiner og mer enn 20 forskjellige haiarter.

Mesteparten av strøm og energi kommer fra fossilt brennstoff som olje og gass.

Øst-Timor har et tropisk klima med varmt vær hele året. Landet ligger i et område som er utsatt for jordskjelv.

Folk og kultur

Det er mange forskjellige folkegrupper i landet som har egne språk. Melanesiere, papuanere, proto-malayer og malayer er de største.

Over 65 prosent av befolkningen bor på landsbygda. Portugisisk og tetum er landets to offisielle språk. Kristendom er den største religionen. De fleste er katolikker.

Grunnskolen er gratis, og alle barn må gå på skole fra de er 6 til de er 14 år. Mange barn begynner ikke på skolen fordi foreldrene har lav inntekt.

Fotball og badminton er populære idretter blant barn og unge.

Politikk og økonomi

Øst-Timor er en republikk med president som statsoverhode. Makten i landet er delt mellom presidenten, statsministeren og regjeringen. Det er valg hvert femte år og landet er et demokrati.

Øst-Timor er et av verdens yngste land etter at landet ble selvstendig fra Indonesia i 2002. Landet har fått hjelp av FN til å bygge opp det politiske systemet.

Mange mennesker i landet jobber med jordbruk, handel og i industrien. Det er olje og gass i Øst-Timor, som landet tjener penger på å selge til andre land.

Øst-Timor er medlem av blant annet FN og Verdensbanken.

Historie

Fra 1000-tallet besto øya Timor av flere kongedømmer. Fra 1500-tallet og fram til 1800-tallet kjempet Portugal og Nederland om makten i landet.

Utover på 1800-tallet ble Øst-Timor gradvis en portugisisk koloni, mens Nederland tok makten over Vest-Timor (Indonesia). Japan okkuperte øya under andre verdenskrig. Etter krigen ble Øst-Timor igjen en portugisisk koloni.

I 1975 ble Øst-Timor selvstendig, men kort tid etter selvstendigheten invaderte Indonesia landet. Fram til Øst-Timor ble helt selvstendig i 2002 ble mange tusen mennesker drept.

Etter selvstendigheten var det flere år med uro og konflikter. I dag er det mange mennesker med lav inntekt i Øst-Timor. Landet mottar utviklingshjelp fra mange land, blant annet Norge.

Les mer i Lille norske leksikon

Faktasjekk av

Sten Lundbo
Siviløkonom, tidligere ambassadør