Faktaboks

Guinea-Bissau
Hovedstad
Bissau
Innbyggertall
2,11 millioner
Størrelse
28 120 km²
Statsform
republikk
Statsoverhode
president Umaro Sissoco Embaló
Språk
portugisisk
Nasjonaldag
24. september
Valuta
cfa-franc
Flagg
plassering av Guinea-Bissau på jordkloden. Kart
Guinea-Bissau (mørkegrønt) ligger i Afrika (lysegrønt).
Kart
Av .
Lisens: CC BY NC 4.0

Guinea-Bissau er et land som ligger vest i Afrika. Landet grenser til Senegal og Guinea. Hovedstaden heter Bissau.

Natur og klima

Plassering av Guinea-Bissau med naboland rundt, kart.
Guinea-Bissau og naboland
Kart
Av .
Lisens: CC BY NC 4.0

Guinea-Bissau har kyst mot Atlanterhavet i vest. Utenfor kysten ligger det flere større og mindre øyer, hvor det bor mennesker.

Langs kysten og på flere av øyene vokser det mye mangroveskog. I disse områdene er det også mange sandstrender. Det finnes savanner, regnskog og flere elver i landet.

Det er mange forskjellige dyrearter i Guinea-Bissau. Det lever blant annet elefant, bøffel, gaselle, sjøku, leopard og flere apearter i landet.

Guinea-Bissau har et tropisk klima med varmt vær hele året. Fra juni til oktober regner det mye.

Folk og kultur

Fulani og balante er de største folkegruppene i Guinea-Bissau. Det finnes også flere andre folkegrupper i landet med egne språk.

Folk bor ganske spredt i Guinea-Bissau. Nesten halvparten av befolkningen bor i byer og tettsteder.

Portugisisk er offisielt språk. Det største talespråket er crioulo, som er en blanding av portugisisk og lokale språk. Islam er den største religionen.

Grunnskolen er gratis, og alle barn må gå på skole fra de er 7 år til 14 år. Mange barn slutter på skolen før de er ferdige med utdanningen fordi foreldrene har lav inntekt.

Fotball er den mest populære sporten blant barn og ungdom.

Politikk og økonomi

Guinea-Bissau er en republikk med president som statsoverhode. Landet er et demokrati, og presidenten velges for en periode på fem år. Presidenten velger også hvem som skal være statsminister.

Krig, konflikter og uro har gjort Guinea-Bissau til et av landene i verden med lavest inntekt. To tredeler av landets befolkning lever i fattigdom.

Mange mennesker i Guinea-Bissau jobber med jordbruk, fiske og handel. Landet tjener penger på blant annet å selge nøtter til andre land.

Guinea-Bissau er medlem av blant annet FN, Verdensbanken og Den afrikanske union.

Historie

Det har bodd jordbrukere i Guinea-Bissau i over tusen år. På 1300-tallet ble landet en del av det store Maliriket i Afrika

På midten av 1400-tallet kom portugisiske sjøfarere til Guinea-Bissau. Frem til 1800-tallet ble mange slaver tatt og kjøpt av europeiske land.

I 1879 ble Guinea-Bissau en portugisisk koloni. På 1950-tallet begynte en kamp for selvstendighet i landet. Etter en lang krig mot Portugal ble Guinea-Bissau selvstendig i 1974.

Etter flere perioder med diktatur hadde landet sitt første demokratiske valg i 1994. I 1998 ble det borgerkrig i Guinea-Bissau. På 2000-tallet har det vært flere militærkupp i landet.

Les mer i Lille norske leksikon

Faktasjekk av

Sten Lundbo
Siviløkonom, tidligere ambassadør