Nærbilde av valnøtter med og uten skall. Noen nøtter er delt så man ser de lysere bitene som ligger innenfor det tynne innerste skallet. Foto
Valnøtter med og uten skall.
Valnøtter med og uten skall.
Av /Shutterstock.

Nøtter er små, tørre frukter som inneholder frø. Det er frøene man spiser når man spiser nøtter.

Nøtter vokser stort sett på trær og busker, mens enkelte typer nøtter vokser i jorda. Før nøttene kan spises, må man knekke skallet. Noen nøtter, som hasselnøtter og valnøtter, har så hardt skall at man må ha en nøtteknekker for å få det av. Andre, som peanøtter, har så tynt skall at man kan knekke det med fingrene.

Noen nøtter er mat for små dyr og fugler, mens andre typer nøtter er mat for mennesker.

Typer

Det finnes mange typer nøtter. Vanlige nøtter å spise er for eksempel:

  • valnøtter
  • hasselnøtter
  • pistasjnøtter
  • cashewnøtter
  • mandler

Bruk

Nøtter er en matvare som kan brukes på mange forskjellige måter. Nøtter brukes for eksempel til:

  • snacks, da er nøttene som regel stekt og saltet.
  • i matretter, nøtter kan brukes som ingrediens i salater og middager. I Norge er det mange som har mandel i grøten på julaften.
  • i sjokolade, konfekt, marsipan og i kaker.
  • til å lage olje, som valnøttolje og peanøttolje

Allergi

En kokosnøtt-serveringsbolle med en blanding av valnøtter, hasselnøtter, cashewnøtter, mandler og rosiner.
Ikke alt man tenker på som nøtter er egentlig nøtter. Mandler, for eksempel, er egentlig frø fra en steinfrukt. Denne bollen er laget av kokosnøtt, som er en steinfrukt. Oppi er det valnøtter, cashewnøtter, mandler og rosiner.
Fotografi
Av /Shutterstock.

Mange er allergiske mot nøtter. Ikke alle blir syke av det, noen klør bare litt i halsen. For andre er det mer alvorlig. De kan dø av å spise en liten nøtt.

Det er derfor det står på matvarer at det inneholder nøtter. Selv om man er allergisk mot én type nøtt, betyr ikke det at man er allergisk mot alle typer nøtter.

Næringsinnhold

Nøtter inneholder mye næring fra fett, fiber, vitaminer, proteiner og mineraler. De fleste nøtter har flerumettet fett. Unntaket er kokosnøtt, som har mettet fett.

Helsedirektoratet jobber med å gi råd om helse til alle som bor i Norge. De sier at man bør spise en liten håndfull nøtter hver dag.

Nøtter i botanikken

I botanikken, som er læren om planter, er nøtter en egen type frukt. Bær og steinfrukt er andre typer frukt.

Av det folk tenker på som nøtter, er det flere som egentlig er andre typer frukt. For eksempel er mandler egentlig frø fra en steinfrukt. Kokosnøtt er egentlig en steinfrukt, og peanøtt er egentlig frø i en belgfrukt.

Les mer i Lille norske leksikon

Faktasjekk av

Unni Vik
Førsteamanuensis, OsloMet – storbyuniversitetet