Faktaboks

Sør-Sudan
Hovedstad
Juba
Innbyggertall
10,9 millioner
Størrelse
631 930 km²
Statsform
republikk
Statsoverhode
president Salva Kiir Mayardit
Språk
engelsk
Nasjonaldag
9. juli
Valuta
sør-sudansk pund
Flagg
plassering av Sør-Sudan på jordkloden. Kart
Sør-Sudan (mørkegrønt) ligger i Afrika (lysegrønt).
Kart
Av .
Lisens: CC BY NC 4.0

Sør-Sudan er et land som ligger øst i Afrika. Landet grenser til Sudan, Etiopia, Kenya, Uganda, Den demokratiske republikken Kongo og Den sentralafrikanske republikk. Hovedstaden heter Juba.

Natur og klima

Plassering av Sør-Sudan med naboland rundt, kart.
Sør-Sudan og naboland
Kart
Av .
Lisens: CC BY NC 4.0

Sør-Sudan har ikke grenser til hav og er nesten dobbelt så stort som Norge.

Nord i landet ligger noen av verdens tørreste ørkener. Mot grensen til Uganda i sør er det flere høye fjell. Det er også regnskog, savanner og innsjøer i landet. Verdens lengste elv, Nilen, renner gjennom Sør-Sudan.

Nasjonaldyret er ørn. Det lever også løver, leoparder, geparder, elefanter og sjiraffer i landet.

Det meste av landets strøm kommer fra fossile energikilder. Sør-Sudan har tropisk klima med varmt vær hele året.

Folk og kultur

Sør-Sudan består av mer enn 60 forskjellige folkegrupper. Mange har sitt eget språk og kultur. Dinka og nuer er de største folkegruppene.

Rundt 80 prosent av befolkningen bor på landsbygda. Offisielt språk er engelsk. Kristendom er den største religionen. Dette skiller Sør-Sudan fra Sudan der de fleste er muslimer.

Grunnskolen er gratis, og alle barn må gå på skole fra de 6 til de er 14 år. Borgerkrig og uro de siste årene har ført til at mange barn slutter før de er ferdige med skolen.

Fotball er den mest populære idretten for barn og ungdom i landet.

Politikk og økonomi

Sør-Sudan er en republikk med president som statsoverhode. Landet var et demokrati fra starten, men borgerkrig og korrupsjon har ført til at Sør-Sudan ikke lenger er det.

Sør-Sudan er i dag et av landene i verden med lavest inntekt.

Mer enn 80 prosent av menneskene i Sør-Sudan jobber med jordbruk. Det meste av inntektene i landet kommer fra olje og bistand fra andre land.

Sør-Sudan er medlem av FN og Den afrikanske union.

Historie

Forskjellige folkegrupper innvandret til det som er dagens Sør-Sudan for rundt 1000 år siden. På 1800-tallet koloniserte Egypt og Storbritannia området.

Da området ble selvstendig i 1956, var Sør-Sudan en del av Sudan. Frem til Sør-Sudan ble et selvstendig land i 2011, var det flere perioder med borgerkrig og uro.

Sør-Sudan hadde sitt første demokratiske valg i 2010. To år senere brøt det ut borgerkrig.

Det var sultkatastrofe i Sør-Sudan i 2017, blant annet som følge av borgerkrigen. De siste årene har over to millioner innbyggere flyktet til nabolandene.

Sør-Sudan og Norge

Norge deltok på 2000-tallet i samtaler om fred mellom Sudan og Sør-Sudan. De siste årene har Sør-Sudan fått bistand fra Norge til blant annet utdanning, helse og nødhjelp.

Les mer i Lille norske leksikon

Faktasjekk av

Knut S. Vikør
Universitetet i Bergen