Faktaboks

Jemen
Hovedstad
San’a
Innbyggertall
30,4 millioner
Størrelse
527 970 km²
Statsform
republikk
Statsoverhode
president Rashad al-Alimi
Språk
arabisk
Nasjonaldag
22. mai
Valuta
jemenittisk rial
Flagg
plassering av Jemen på jordkloden. Kart
Jemen (mørkegrønt) ligger i Asia (lysegrønt).
Kart
Av .
Lisens: CC BY NC 4.0

Jemen er et land som ligger sørvest i Asia. Landet grenser til Saudi-Arabia og Oman. Hovedstaden heter Sana.

Natur og klima

Plassering av Jemen med naboland rundt, kart.
Jemen og naboland
Kart
Av .
Lisens: CC BY NC 4.0

Jemen ligger på Den arabiske halvøy og har en lang kyst mot Rødehavet og Adenbukta. Utenfor kysten er det mange øyer. Det er også ørken, fjellområder og aktive vulkaner i landet. Det høyeste fjellet heter Jabal an Nabi Shu'ayb, 3660 meter over havet.

Nasjonaldyret er leopard. Det lever også hyene, ulv, sjakal og mer enn hundre forskjellige krypdyr i landet. I fjellene finnes det steinbukk.

Mesteparten av landets strøm og energi kommer fra fossilt brennstoff som olje.

Jemen har ørkenklima ved kysten med varmt vær hele året. I fjellene kan det komme snø om vinteren.

Folk og kultur

Mesteparten av landets befolkning er arabere. Det bor også minoriteter av afrikanere og sørasiater i landet.

To tredjedeler av befolkningen bor på landsbygda. 40 prosent av innbyggerne er under 15 år. Arabisk er offisielt språk. Islam er den største religionen.

Grunnskolen er gratis, og alle barn må gå på skole fra de er 6 til de er 14 år. Krig og uro i landet har ført til at flere millioner barn ikke går på skole.

Fotball er den mest populære sporten blant barn og ungdom.

Politikk og økonomi

Ifølge grunnloven fra 1991 er Jemen en arabisk republikk. Presidenten er statsoverhode.

Et opprør i 2011–2012 førte til at presidenten ble tvunget til å gå av. Én av dem som kjempet for mer demokrati, Tawakkol Karman, fikk Nobels fredspris i 2011.

Siden 2015 har det vært borgerkrig i landet. Houthi-bevegelsen fra Nord-Jemen tok over hovedstaden og regjeringen måtte dra i eksil til Saudi-Arabia.

Store deler av samfunnet i Jemen har brutt sammen på grunn av krigen. Landet er avhengig av nødhjelp fra hjelpeorganisasjoner.

Jemen er medlem av blant annet FN og Den arabiske liga.

Historie

Gjennom historien har det området som i dag er Jemen vært en del av mange store riker. På 1500-tallet ble Jemen en del av Det osmanske riket.

På 1800-tallet tok Storbritannia makten og lagde en koloni i havnebyen Aden. Aden ble et viktig senter for økonomien i verden.

Etter flere kriger på begynnelsen av 1900-tallet ble britene og osmanene enige om å dele området mellom seg. Da oppsto Nord-Jemen og Sør-Jemen.

I 1990 slo Nord-Jemen og Sør-Jemen seg sammen igjen og ble til republikken Jemen. Siden har det vært mange konflikter og flere borgerkriger i landet.

I dag er Jemen et fattig land sterkt preget av krig. Houthi-bevegelsen har kontroll over hovedstaden og store deler av landet. Det er stor mangel på mat og rent vann. Flere millioner mennesker er på flukt.

Les mer i Lille norske leksikon

Faktasjekk av

Eirik Kvindesland
University of Oxford