Faktaboks

Saudi-Arabia
Hovedstad
Riyad
Innbyggertall
35,0 millioner
Størrelse
2 149 690 km²
Statsform
monarki
Statsoverhode
kong Salman bin Abdulaziz Al Saud
Språk
arabisk
Nasjonaldag
23. september
Valuta
saudiarabisk rijal
Flagg
plassering av Saudi-Arabia på jordkloden. Kart
Saudi-Arabia (mørkegrønt) ligger i Asia (lysegrønt).
Kart
Av .
Lisens: CC BY NC 4.0

Saudi-Arabia er et land som ligger i Midtøsten i Asia. Landet grenser til Jordan, Irak, Kuwait, Bahrain, Qatar, De forente arabiske emirater, Oman og Jemen. Hovedstaden heter Riyadh.

Natur og klima

Plassering av Saudi-Arabia med naboland rundt, kart.
Saudi-Arabia og naboland
Kart
Av .
Lisens: CC BY NC 4.0

Saudi-Arabia er det største landet i Midtøsten, og rundt seks ganger større enn Norge. Landet har kyst mot Rødehavet i vest og Persiabukta i øst.

Mesteparten av Saudi-Arabia består av ørken og stepper. Landet er et av verdens tørreste områder og har nesten ikke innsjøer. Det meste av vannet hentes derfor opp fra brønner.

Det er også fjell og områder med jordbruk i landet. Det høyeste fjellet heter Jabal Al-Soudah, 3015 meter over havet. Nasjonaldyret er kamel. Det lever også sjakal, ørkenrev, grevling og hulepinnsvin i landet.

Saudi-Arabia er et av de landene i verden som har mest olje. Mesteparten av landets strøm kommer fra fossile energikilder.

Saudi-Arabia har varmt ørkenklima med lite regn.

Folk og kultur

Nesten hele befolkningen i Saudi-Arabia er arabere. Det er også mange utenlandske arbeidere i landet. I ørkenen bor det fremdeles beduiner som lever som nomader.

Over 80 prosent av befolkningen bor i byer og tettsteder. Offisielt språk er arabisk. Islam er den eneste tillatte religionen.

Grunnskolen er gratis, og alle barn må gå på skole fra de er 6 til de er 15 år. Utdanningen følger islamsk tradisjon, og det er vanlig at jenter og gutter ikke går i samme klasse.

Fotball er den mest populære sporten blant barn og ungdom.

Politikk og økonomi

Saudi-Arabia er et monarki med konge som statsoverhode. Landet har flere lover som er bestemt av kongen, men følger også sharialover og Koranen. Kongen har nesten all makt i landet og bestemmer hvem som skal sitte i regjeringen. Landet styres som et diktatur.

Mange folk i landet har blitt satt i fengsel fordi de er uenige med kongen. Saudi-Arabia har derfor fått kritikk fra internasjonale organisasjoner for å ikke følge menneskerettighetene. Saudi-Arabia har også dødsstraff.

Mange mennesker i Saudi-Arabia jobber med olje, og landet tjener penger på å selge olje til andre land. Landet er medlem av FN og Den arabiske liga.

Historie

Det har bodd nomader i Saudi-Arabia i flere tusen år. På 600-tallet oppstod islam rundt byene Mekka og Medina.

På 1700-tallet kom familien Saud til makten i en del av Saudi-Arabia. Dagens Saudi-Arabia ble grunnlagt i 1932. Kongen kommer fra Saud-slekten og har makten i landet i dag.

På grunn av store inntekter fra olje og gass er Saudi-Arabia i dag et av verdens rikeste land.

Saudi-Arabia og Norge

Norge har handlet med Saudi-Arabia i mange år. Flere norske bedrifter jobber i landet.

Les mer i Lille norske leksikon

Faktasjekk av

Charlotte Lysa
Forsker, Universitetet i Oslo