Foto

Hoggorm er én av de fem typene krypdyr som lever i Norge.

Av /※.
kameleon

Noen krypdyr, som kameleonen på bildet, kan skifte farge. Dette kan de gjøre for å passe inn i omgivelsene sine. På den måten kan de gjemme seg. De kan også skifte farge ut fra hvordan de føler seg, for eksempel hvis de er redde eller sinte.

Av .

Krypdyr er en type dyr som har skjell på huden og som puster med lunger. De kalles også reptiler. Slanger, øgler, skilpadder og krokodiller er grupper av krypdyr.

Krypdyr finnes over nesten hele verden. I Norge er det fem arter av krypdyr.

Dinosaurer er en stor gruppe av utdødde krypdyr.

Beskrivelse

Krypdyr som finnes i dag, lever som oftest på land. Noen skilpadder lever i vann, og krokodiller lever delvis i vann. Krypdyr har en hals som gjør at de kan bevege hodet fritt. Hodet har øyne, nese, munn og ører. De fleste krypdyr har fire bein, men noen typer er uten bein. Hvis de har bein, har tærne alltid kraftige klør. Slanger er krypdyr uten bein. Huden til krypdyr har små skjell som beskytter de fra å tørke ut.

Levevis

Krypdyr lever på mange ulike måter. Noen spiser planter, andre spiser insekter, og andre spiser større dyr.

Krypdyr er vekselvarme. Det betyr at de har samme temperatur i kroppen som det er i omgivelsene rundt. Jo varmere det er, jo fortere kan de bevege seg. Krypdyr i Norge overvintrer i små huler eller under blader og kvister.

Formering

Krypdyr må pare seg for å lage unger. Da må hannen overføre sæd til egg som ligger inne i hunnen. De fleste krypdyr legger egg, men noen føder levende unger. Eggene legges på land. Noen krypdyr passer på eggene og ungene sine. Når eggene klekker, kommer det ut små krypdyr som ligner på de voksne.

Krypdyr i Norge

I Norge er det fem forskjellige typer krypdyr:

De forskjellige typene lever på forskjellige steder i Norge.

Les mer i Lille norske leksikon

Faktasjekk av

Eli Knispel Rueness
Dr. scient., Universitetet i Oslo