Faktaboks

Bhutan
Hovedstad
Thimphu
Innbyggertall
763 200
Størrelse
38 140 km²
Statsform
monarki
Statsoverhode
kong Jigme Khesar Namgyal Wangchuk
Språk
dzongkha
Nasjonaldag
17. desember
Valuta
bhutansk ngultrum
Flagg
plassering av Bhutan på jordkloden. Kart
Bhutan (mørkegrønt) ligger i Asia (lysegrønt).
Kart
Av .
Lisens: CC BY NC 4.0

Bhutan er et land som ligger i fjellområdet Himalaya i Asia. Landet grenser til Kina og India. Hovedstaden heter Thimphu.

Natur og klima

Plassering av Bhutan med naboland rundt, kart.
Bhutan og naboland
Kart
Av .
Lisens: CC BY NC 4.0

Det er mange høye fjell i Bhutan. Det høyeste fjellet, Gangkhar Puensum, rager 7570 meter over havet. Det finnes også dype daler, skog, elver, og i lavere områder er det gressletter.

Nasjonaldyret er takin, som er et stort antilopelignende pattedyr. Det lever også elefant og tiger i landet. I fjellene lever snøleopard og ville geiter.

Mesteparten av landets strøm og energi kommer fra vannkraftverk.

I lavere områder har Bhutan et tropisk klima, mens det er mye kaldere i de høye fjellområdene.

Folk og kultur

Sharkopsfolket er den største folkegruppen i Bhutan. Det finnes også flere andre folkegrupper som har egne språk. I tillegg bor det mange tibetanere og nepalere i landet.

Rundt to tredeler av befolkningen bor på landsbygda. Offisielt språk er dzongkha, som er et tibetansk språk. Buddhisme er den største religionen.

Grunnskolen er gratis, og alle barn må gå på skole fra de er 6 til de er 16 år. Det finnes også buddhistiske klostre hvor barn går på skole.

Bueskyting er den mest populære sporten blant barn og ungdom. Dette er også landets nasjonalsport.

Poltikk og økonomi

Bhutan er et monarki med konge som statsoverhode. Landet har også en statsminister som leder regjeringen.

Før Bhutan fikk sin første grunnlov i 2008, hadde kongen all makt. I dag styrer kongen landet sammen med statsministeren og regjeringen.

Mange mennesker jobber med jordbruk, industri og handel. Bhutan har mye vannkraft, og tjener penger på å selge elektrisk energi til andre land.

Bhutan er blant annet medlem av FN, Verdens handelsorganisasjon og Verdensbanken.

Historie

Det kan ha bodd mennesker i 4000 år i det som i dag er Bhutan. På 600-tallet flyttet det mange tibetanske munker til området.

På 1600-tallet ble Bhutan samlet til ett rike. På 1800-tallet var det flere borgerkriger i landet. Bhutan var også i flere konflikter med Storbritannia, som styrte i nabolandet India.

På begynnelsen av 1900-tallet ble Bhutan et kongedømme. Landet har siden 1949 samarbeidet med nabolandet India om politikk og militæret.

Bhutan var et lukket land i mange hundre år, men fra 1960 har landet utviklet seg til å bli et mer åpent og moderne samfunn.

Etter flere konflikter på 1990-tallet flyktet rundt 100 000 nepalere fra Bhutan. I 2008 hadde landet sitt første demokratiske valg.

Les mer i Lille norske leksikon