Flere mindre bygninger på en liten øy med hav rundt hele øya. Midt på øya ligger det en rund bygning i stein med grått tak. En vei går et stykke ut i havet fra øya.

Klosteret St. Laurenti. Klosteret ligger på Munkholmen rett ut for Trondheim.

To unge gutter som sitter på gulvet i et enkelt rom uten andre møbler. De har på seg røde drakter og er barbert på hodet. De sitter og leser i bøker foran seg.
Unge buddhistiske munker studerer hellige tekster i Yangon, Myanmar.
Foto av munker som leser.
Av .

Kloster er et hus eller et område hvor munker, eller nonner, lever et liv etter religiøse regler. Ofte er det først en form for prøvetid før man blir godtatt som fullt medlem av klosterets fellesskap.

Det er forskjellige typer klostre, både innenfor de ulike religioner og mellom forskjellige religioner. Et kloster kan være en liten beskjeden bygning eller store og vakre klosteranlegg.

I kristne klostere består livet hovedsakelig bønn, stillhet og sølibat. Det er ofte strenge regler for hvordan dagen skal inndeles. Munkene og nonnene lever gjerne i klosteret hele livet og har oftest liten kontakt sin familie og med samfunnet rundt.

I andre tradisjoner, som i buddhismen, kan man være munk og leve i et kloster hele livet, eller bare for en kortere perioder. Mange unge gutter velger å leve i et kloster en stund før de gifter seg og får familie. Det finnes også klostere for kvinner, men disse er gjerne mer beskjedne.

Også i et buddhistkloster er livet strengt regulert. Klostrene er ofte knyttet til et tempel. Men munkene lever ikke alltid strengt adskilt fra samfunnet rundt. Vanlige folk oppsøker templene og klostrene for å lære mer om religionen, og i mange tradisjoner går munkene rundt blant folk og ber om mat.

Menn som bor i kloster kalles munker.

Les mer i Lille norske leksikon

Faktasjekk av

Bente Groth
Religionshistoriker