Faktaboks

Djibouti
Hovedstad
Djibouti
Innbyggertall
1,12 millioner
Størrelse
23 180 km²
Statsform
republikk
Statsoverhode
president Ismail Omar Guelleh
Språk
arabisk, fransk
Nasjonaldag
27. juni
Valuta
djiboutisk franc
Flagg
plassering av Djibouti på jordkloden. Kart
Djibouti (mørkegrønt) ligger i Afrika (lysegrønt).
Kart
Av .
Lisens: CC BY NC 4.0

Djibouti er et land som ligger øst i Afrika. Landet grenser til Eritrea, Etiopia og Somalia. Hovedstaden heter også Djibouti.

Natur og klima

Plassering av Djibouti med naboland rundt, kart.
Djibouti og naboland
Kart
Av .
Lisens: CC BY NC 4.0

Djibouti er det tredje minste landet i Afrika. Mesteparten av landet består av steinørken. Saltsjøen Assalsjøen ligger i Djibouti. Den ligger 155 meter under havoverflaten og er Afrikas laveste punkt.

Det finnes også vulkanske åser og noen fjellområder i landet. Det høyeste fjellet heter Mousa Ali, 2021 meter over havet.

Djibouti har et rikt fugleliv med over 360 forskjellige arter. Det lever også bavian, gaupe, sjakal, sebra, antilope og gaselle i landet.

Djibouti har et ørkenklima med varmt vær hele året. Området rundt Assalsjøen er et av de varmeste stedene på jorda, med temperaturer på over 50 grader.

Folk og kultur

De to største folkegruppene i landet er issa og afar. Det bor også mindre grupper av europeere og arabere i landet. Nesten 80 prosent av befolkningen bor i byer.

Fransk og arabisk er offisielle språk. Saho-afar er det største talespråket. Over 90 prosent av menneskene i landet er muslimer.

Grunnskolen er gratis, og alle barn må gå på skole fra de er 6 år til 15 år. Rundt en femtedel av barna begynner ikke på skolen blant annet fordi foreldrene har liten inntekt.

Fotball er den mest populære sporten blant barn og ungdom.

Politikk og økonomi

Djibouti er en republikk med president som statsoverhode. Presidenten velger en statsminister til å lede regjeringens arbeid. Regjeringen har ved flere valg blitt anklaget for brudd på menneskerettighetene og valgfusk.

Mange mennesker i landet jobber med handel og industri. Landet tjener blant annet penger på å selge skinn, salt og kameler til andre land. I 2018 åpnet en jernbanelinje mellom Etiopias hovedstad Addis Abeba og Djibouti. Dette har ført til økt trafikk på havnen i Djibouti.

Djibouti er medlem av blant annet FN, Verdensbanken og Den afrikanske union.

Historie

Djibouti har vært befolket i flere tusen år. De første menneskene som bodde i området, var nomader som flyttet fra sted til sted. Rundt 200 fvt. innvandret folkegruppene issa og afar til landet.

På 800-tallet kom muslimske misjonærer og arabiske handelsfolk til landet. Islam ble da innført og arabere styrte over området til 1500-tallet.

Utover på 1800-tallet fikk Frankrike stadig mer kontroll over dagens Djibouti. I 1884 ble landet en fransk koloni. Etter andre verdenskrig fikk Djibouti mer selvstyre. Landet ble selvstendig i 1977.

Djibouti fikk mer demokrati etter en borgerkrig på begynnelsen av 1990-tallet, men samme president har styrt landet siden 1999.

Les mer i Lille norske leksikon

Faktasjekk av

Sten Lundbo
Siviløkonom, tidligere ambassadør