Faktaboks

Haiti
Hovedstad
Port-au-Prince
Innbyggertall
11,6 millioner
Størrelse
27 560 km²
Statsform
republikk
Statsoverhode
statsminister Ariel Henry
Språk
haitisk kreol og fransk
Nasjonaldag
1. januar
Valuta
haitisk gourde
Flagg
plassering av Haiti på jordkloden. Kart
Haiti (mørkegrønt) ligger i Nord-Amerika (lysegrønt).
Kart
Av .
Lisens: CC BY NC 4.0

Haiti er et land som ligger i Atlanterhavet og hører til Nord-Amerika. Landet ligger på øya Hispaniola som deles med Den dominikanske republikk. Hovedstaden heter Port-au-Prince.

Natur og klima

Plassering av Haiti med naboland rundt, kart.
Haiti og naboland
Kart
Av .
Lisens: CC BY NC 4.0

Haiti ligger i Karibia. Langs kysten av øya er det mange strender. Utenfor kysten er det flere små øyer.

Det finnes også skog, elver, innsjøer og mange fjell i landet. Det høyeste fjellet heter Pic la Selle, 2674 meter over havet.

Nasjonaldyret er en fugl som heter hispaniolatrogon, og som finnes bare på Haiti. Det er få pattedyr som lever på land på Haiti, men i havet utenfor kysten lever havskilpadder og mange forskjellige fiskearter.

Haiti får strøm og energi både fra fossilt brennstoff og fornybare energikilder.

Haiti har et tropisk klima med varmt vær hele året. Landet er veldig utsatt for jordskjelv.

Folk og kultur

Rundt 95 prosent av befolkningen kalles afro-haitiere. De fleste er etterkommere av afrikanske slaver. Det bor også mennesker med blandet opphav i landet.

Rundt 60 prosent av befolkningen bor i byer. Fransk og haitisk kreol er offisielle språk. Kristendom er den største religionen. Mange praktiserer i tillegg voodoo, som er en tradisjonell, folkelig form for religion.

Alle barn må gå på skole fra de er 6 til de er 16 år. Selv om skolen er gratis, gjør mangelen på offentlige skoler at mange må betale skolepenger for å få gå på skole.

Fotball og basketball er de mest populære idrettene blant barn og ungdom.

Politikk og økonomi

Haiti er en republikk med president som statsoverhode. Landet er ikke et demokrati. Presidenten styrer landet som et diktatur ved hjelp av militæret. Det er også mye korrupsjon blant politikere.

Mange mennesker jobber med jordbruk og handel. Landet tjener penger blant annet på å selge klær og mat til andre land. Haiti er et av verdens fattigste land.

Haiti er medlem av blant annet FN og Verdensbanken.

Historie

Det har bodd mennesker på øya Hispaniola i over 7000 år. Da Kristoffer Columbus kom til øya på slutten av 1400-tallet, bodde folkegruppen taino der.

Utover 1500-tallet koloniserte Spania øya. De bygget store gårder kalt plantasjer og tvang urbefolkningen til å jobbe som slaver.

Frankrike tok over kolonien i 1697. De fraktet mange tusen slaver fra Afrika til Haiti for å arbeide på plantasjene. Etter opprøret fra slavene i 1804, ble Haiti det første landet i verden som forbød og avskaffet slaveriet. Haiti ble selvstendig samme år.

Etter selvstendigheten har det vært mye uro og konflikter i landet. Haiti hadde sitt første demokratiske valg i 1996. Flere hundre tusen mennesker mistet livet i et stort jordskjelv i 2010.

Les mer i Lille norske leksikon

Faktasjekk av

Stener Ekern
Professor emeritus, Universitetet i Oslo