Faktaboks

Burundi
Hovedstad
Gitega
Innbyggertall
12,8 millioner
Størrelse
25 680 km²
Statsform
republikk
Statsoverhode
president Évariste Ndayishimiye
Språk
kirundi, fransk, engelsk
Nasjonaldag
1. juli
Valuta
burundisk franc
Flagg
plassering av Burundi på jordkloden. Kart
Burundi (mørkegrønt) ligger i Afrika (lysegrønt).
Kart
Av .
Lisens: CC BY NC 4.0

Burundi er et land som ligger like sør for ekvator i Afrika. Landet grenser til Rwanda, Tanzania og Den demokratiske republikken Kongo. Hovedstaden heter Gitega.

Natur og klima

Plassering av Burundi med naboland rundt, kart.
Burundi og naboland
Kart
Av .
Lisens: CC BY NC 4.0

Burundi grenser til Tanganyikasjøen, som er den nest største innsjøen i Afrika. Burundi er et av Afrikas minste land og omtrent like stort som nabolandet Rwanda.

Burundi består av mange fjell og åser. Det er også elver, gressletter, skog og nasjonalparker i landet. Det lever bøfler, krokodiller, leoparder og aper i Burundi.

Mesteparten av landets miljøvennlige strøm kommer fra vannkraftverk. Landet er et av de landene i verden som slipper ut minst karbondioksid per innbygger.

Burundi har et tropisk klima, men temperaturene i landet varierer med høyden over havet.

Folk og kultur

85 prosent av befolkningen i Burundi er hutuer, mens 14 prosent er tutsier. Urbefolkningen twa lever også i landet.

Hutu og tutsi regnes ofte som to forskjellige folkegrupper, men de snakker samme språk og deler samme kultur. Kirundi og fransk er offisielle språk i landet. Kristendommen er den største religionen.

Grunnskolen er gratis og varer fra barna er 6 til 13 år. Mange barn slutter på skolen før de er ferdige fordi foreldrene er fattige.

Fotball er den mest populære idretten for barn og ungdom i landet. I 1996 vant løperen Vénuste Niyongabo en gullmedalje i OL i friidrett. Det var første gang Burundi deltok i OL.

Politikk og økonomi

Burundi er en republikk med president som statsoverhode. Burundi har vært i en politisk og økonomisk krise siden 2015. Landet regnes ikke lenger som et demokrati. Det har vært mye vold og korrupsjon under valgene de siste tiårene.

Myndighetene i landet har flere ganger blitt beskyldt for brudd på menneskerettighetene. Det har i perioder vært krig og store konflikter mellom hutuer og tutsier i Burundi.

Nesten 90 prosent av menneskene i Burundi jobber med jordbruk. Landet tjener penger på å selge kaffe til andre land.

Burundi er medlem av FN, og Den afrikanske union.

Historie

Det har bodd mennesker i Burundi i mange tusen år. Landet ble et kongedømme på 1600-tallet. Hutuene var jordbrukere, mens tutsiene eide storfe. Kongen var også tutsi.

Burundi var en belgisk koloni fra 1923. Belgierne gav tutsiene fordeler, og dette førte etter hvert til store konflikter mellom folkegruppene.

Fra 1994 til 2005 var det borgerkrig i Burundi. Mange mennesker ble drept og måtte flykte fra landet. Folkemordet i Rwanda i 1994 førte også til at forholdet mellom hutuer og tutsier ble dårligere.

Borgerkrig og mye uro har ført til at Burundi i dag er et av de landene i verden med lavest inntekt.

Les mer i Lille norske leksikon

Faktasjekk av

Arne Tostensen
Seniorforsker emeritus, Dr. philos., Chr. Michelsens Institutt