Faktaboks

Monaco
Hovedstad
Monaco
Innbyggertall
39 180
Størrelse
2,0 km²
Statsform
monarki
Statsoverhode
fyrst Albert 2.
Språk
fransk
Nasjonaldag
19. november
Valuta
euro
Flagg
plassering av Monaco på jordkloden. Kart
Monaco (mørkegrønt) ligger i Europa (lysegrønt).
Kart
Av .
Lisens: CC BY NC 4.0

Monaco er et lite land som ligger sør i Europa. Landet grenser bare til Frankrike. Hovedstaden heter også Monaco.

Natur og klima

Plassering av Monaco med naboland rundt, kart.
Monaco og naboland
Kart
Av .
Lisens: CC BY NC 4.0

Monaco er verdens nest minste land etter Vatikanstaten. Landet har fem kilometer kyst mot Middelhavet og er verdens minste land med kystlinje. Langs kysten er det strender og klipper.

Det meste av landet er et byområde. Det er også flere parker med palmer, kaktuser og andre trær i landet. Det høyeste punktet ligger 162 meter over havet.

Det er få pattedyr som lever på land i Monaco, men i havet utenfor kysten lever det tunfisk, havabbor og mange andre forskjellige fiskearter.

Monaco får mesteparten av strøm og energi fra fossilt brennstoff. Landet har middelhavsklima med varme somre og milde vintre.

Folk og kultur

Omtrent 1/4 av befolkningen er monegaskere, mens omtrent 3/4 er utenlandske statsborgere. Det bor folk fra mer enn 100 nasjoner i landet. Flesteparten er fra Frankrike, Italia og Storbritannia. I tillegg er det flere enn 35 000 personer som bor i Frankrike eller Italia, men som jobber i Monaco.

Monaco er det landet i verden hvor folk bor tettest. Fransk er offisielt språk. Kristendom er den største religionen; de fleste er katolikker.

Grunnskolen er gratis, og alle barn må gå på skole fra de er 6 til de er 16 år. Det finnes ett universitet i landet.

Fotball og tennis er populære idretter blant barn og ungdom.

Politikk og økonomi

Monaco er et fyrstedømme med en fyrste som statsoverhode. En fyrste er nesten det samme som en konge. Makten går i arv i familien Grimaldi.

Monaco har også en statsminister og en regjering på fire personer som ledes av fyrsten. Frankrike har ansvaret for det militære i landet.

Mange mennesker i Monaco jobber med handel og turisme. Landet tjener penger blant annet på eiendom, finans og turisme. Hvert år besøker flere enn 200 000 turister Monaco.

Monaco er medlem av blant annet FN, Verdensbanken og Europarådet.

Historie

Siden 1297 har familien Grimaldi styrt det området som i dag er Monaco som et fyrstedømme. I deler av 1800-tallet ble Monaco styrt av både Frankrike og kongeriket Sardinia.

I 1911 fikk Monaco sin første grunnlov. Under andre verdenskrig ble landet okkupert av både Italia og Tyskland.

I 1962 fikk Monaco ny grunnlov som blant annet fjernet dødsstraff. I 2005 ble det bestemt at også kvinner kan bli fyrste i landet.

Monaco er i dag et av de landene i verden med høyest inntekt per innbygger.

Les mer i Lille norske leksikon

Faktasjekk av

Sten Lundbo
Siviløkonom, tidligere ambassadør