Faktaboks

São Tomé og Príncipe
Hovedstad
São Tomé
Innbyggertall
227 380
Størrelse
960 km²
Statsform
republikk
Statsoverhode
Carlos Vila Nova
Språk
portugisisk
Nasjonaldag
12. juli
Valuta
saotomesisk dobra
Flagg
plassering av São Tomé og Príncipe på jordkloden. Kart
São Tomé og Príncipe (mørkegrønt) ligger i Afrika (lysegrønt).
Kart
Av .
Lisens: CC BY NC 4.0

São Tomé og Príncipe er et land og en øygruppe som ligger vest i Afrika. Landet ligger i Guineabukta, som er en del av Atlanterhavet. Hovedstaden heter São Tomé.

Natur og klima

Plassering av São Tomé og Príncipe med naboland rundt, kart.
São Tomé og Príncipe og naboland
Kart
Av .
Lisens: CC BY NC 4.0

São Tomé og Príncipe er de to største øyene i landet. I tillegg finnes det fem mindre øyer. Ved kysten er det flere strender, grotter og korallrev.

Lenger inn i landet er det mye regnskog, vulkaner, elver, fossefall og flere fjellområder. I alt er tre fjerdedeler av landet dekket av regnskog. Det høyeste fjellet heter Pico de São Tomé, 2024 meter over havet.

Det er få pattedyr som lever på land i øygruppen, men i havet utenfor kysten lever delfin, hai, hval og mange andre forskjellige fiskearter. Det lever også havskilpadder i landet.

São Tomé og Príncipe har tropisk klima med varmt vær hele året. Fra oktober til mai kommer det mye regn.

Folk og kultur

Mange av innbyggerne i landet er mestiser, som er etterkommere av afrikanske slaver og europeere. Over 90 prosent av befolkningen bor på São Tomé.

Rundt tre fjerdedeler av befolkningen bor i byer og tettsteder. Portugisisk er offisielt språk. Kristendom er den største religionen.

Grunnskolen er gratis, og alle barn må gå på skole fra de er 7 år til de er 14 år. En del barn slutter før de er ferdige med grunnskolen blant annet fordi foreldrene har lav inntekt.

Fotball er den mest populære sporten blant barn og ungdom. Basketball og friidrett er også populære idretter i landet.

Politikk og økonomi

São Tomé og Príncipe er en demokratisk republikk med president som statsoverhode. Regjeringen ledes av statsministeren. Det er valg hvert fjerde år i landet.

Det har i perioder vært uro og flere kuppforsøk etter at landet ble et demokrati i 1990.

Mange mennesker jobber med jordbruk, fiske og handel. Landet tjener penger på blant annet å selge kakao og fisk til andre land.

São Tomé og Príncipe er medlem av blant annet FN, Verdensbanken og Den afrikanske union.

Historie

Det bodde ikke folk på São Tomé og Príncipe da portugisiske sjøfarere kom til området på slutten av 1400-tallet. Øygruppen var det første afrikanske landet som ble kolonisert av Portugal.

De neste århundrene hentet portugiserne mange slaver fra andre afrikanske land til øygruppen. Landet ble også et stoppested for slavehandelen mellom Afrika og Amerika.

Utover på 1900-tallet ønsket befolkningen større frihet og rettigheter fra det portugisiske styret. São Tomé og Príncipe ble selvstendig i 1975.

De siste tiårene har São Tomé og Príncipe fått bedre økonomi, men nesten 70 prosent av befolkningen er likevel fattige.

Les mer i Lille norske leksikon

Faktasjekk av

Sten Lundbo
Siviløkonom, tidligere ambassadør