Foto
To spillere på en tennisbane med gress.
Luftfoto av tennisbane
Av /Shutterstock.

Tennis er et ballspill som spilles både utendørs og innendørs på tennisbane. Tennis spilles med racketer ved å slå ballen frem og tilbake over et nett på midten av banen.

Spillerne kan la ballen sprette en gang i banen. Det er også lov til å slå ballen uten at den har vært i bakken først. Det kalles volley.

Tennis er en populær fritidsaktivitet. Utstyret er ganske billig og reglene er ikke så vanskelige.

Bane og utstyr

Tennisbanen er rundt 24 meter lang og 8 meter bred. Midt på banen er det et nett som er litt under en meter over bakken. Banen har også linjer som viser hvor ballen må treffe under spillet. Tennis spilles på gress, grus, gummiasfalt eller kunststoff.

Tennisracketen er en oval ramme med håndtak. Racketen er laget av blant annet karbon og grafitt. Strengene er ofte laget av nylon. Racketen veier rundt 400 gram. Ballen er ofte gul eller hvit og laget av gummi.

Spillet

Tennis spilles både én mot én og to mot to. Det kalles singel og double. Det konkurreres også i mix-double, da er det en mann og en kvinne på hvert lag.

Spillet starter ved at spilleren først slår ballen fra høyre side av banen over nettet til motstanderens høyre side. Det kalles serve. Hvis den første serven ikke treffer riktig, for eksempel treffer nettet eller utenfor banen, har spilleren rett til en serve til.

Etter serven slår spillerne ballen frem og tilbake på banen til en av spillerne ikke klarer å slå ballen tilbake på riktig måte.

Regler og poeng

Det er flere måter å vinne poeng på i tennis. En spiller vinner et poeng blant annet hvis motstanderen slår ballen i nettet eller at den ikke treffer innenfor linjene på banen.

I tenniskamper regnes resultatet i game og sett. Menn spiller fem eller tre sett i en kamp. I kvinnekamper er det tre sett. Man vinner ved å vinne 2 av 3 sett, eller 3 av 5 sett.

Et sett vinnes av den som først får 6 game. Poeng i et game telles på følgende måte: 0, 15, 30, 40, game. Hvis det det blir 6–6 i et sett kalles det tiebreak. Da spiller man først til 7 poeng.

Historie

Moderne tennis ble oppfunnet i Storbritannia på slutten av 1870-tallet. Noen få år senere ble de første norske tennisklubbene grunnlagt.

De største turneringene både for menn og kvinner kalles Grand Slam, og foregår i England, USA, Frankrike og Australia.

Norges tennisforbund har i dag litt over 30 000 medlemmer i rundt 146 klubber.

Les mer i Lille norske leksikon

Faktasjekk av

Jørn Sundby