Foto
Ann Cathrin Lübbe og hesten «Costa Majlund» i Paralympics i Tokyo i Japan i 2021.
Dressurridning
Av /NTB.

Hestesport er forskjellige konkurranser der hester er en del av sporten. En utøver som sitter på hesten kalles rytter, mens en person som sitter i en vogn bak hesten ofte kalles kusk.

I hestesport konkurrerer man blant annet i sprangridning, dressur, travsport og galoppsport. Andre typer hestesport er voltige, feltritt, distanseritt og polo.

Felles for forskjellige typer hestesport er at hest og menneske samarbeider for å oppnå best mulig resultat. Hestesport er også en populær fritidsaktivitet blant mange i Norge og andre land.

Baner

I sprangridning og dressur arrangeres det konkurranser både innendørs og utendørs. Banen er laget for det man konkurrerer i.

Travsport og galoppsport foregår alltid utendørs på spesielle baner. Travbaner er ofte rundt 1000 meter lange. Baner for galopp kan være flere kilometer lange.

Banene i de forskjellige typene hestesport har oftest et underlag av grus, sand, gress eller flis.

Utstyr

Rytteren sitter på hesten i en sadel. Sadelen kan være laget av tre, lær og syntetiske materialer. Sadelen gir støtte og stabilitet til rytteren.

I travsport sitter kusken i en vogn bak hesten. Vognen er laget av blant annet aluminium og stål. Vognen kalles sulky.

Både rytteren og kusken styrer hesten med med av tømmer som hen holder i hendene. Tømmene er ofte laget av lær og er festet til hestens munn.

Typer

Foto
Start på et travløp på Bjerke travbane i 2023. Deltagerne kalles kusker, og sitter i en liten vogn bak hesten. Vognen kalles sulky.
Travsport
Av /NTB.

De mest populære typene hestesport i Norge er:

  • Sprangridning
  • Dressur
  • Travsport
  • Galoppsport

I sprangridning sitter rytteren på en sadel på hesten. Målet er å hoppe over forskjellige hindringer på en bane. Den som river færrest hinder, vinner konkurransen.

I dressur sitter også rytteren i en sadel på hesten. Målet er å vise hestens forskjellige måter å gå og bevege seg på. Det kan være både trav, galopp og skritt. Flere dommere gir karakterer fra null til ti. Vinneren er den som får flest poeng.

I travsport traver hesten. Kusken sitter i en sulky. Hest og kusk konkurrerer med andre deltagere om å komme først over mål på forskjellige distanser.

I galoppsport galopperer hesten. Rytteren sitter i en sadel på hesten. Hest og rytter konkurrerer med andre deltagere om å komme først over mål på forskjellige distanser.

Historie

Det ble arranger forskjellige typer for hesteløp allerede for over to tusen år siden.

Hestesport kom med i OL for første gang i 1900. Da ble det arrangert forskjellige konkurranser i sprang eller hopp.

Utover på 1900-tallet ble både forskjellige typer hestesport populært i Norge. Norges Rytterforbund har i dag over 30 000 medlemmer i rundt 300 klubber.

Les mer i Lille norske leksikon

Faktasjekk av

Jørn Sundby