Undervannsbilde

God svømmeteknikk er viktig i synkronsvømming. Her beveger et lag fra Canada seg likt, og opp ned, under vann i en konkurranse i OL i London i 2012.

Synkronsvømming i OL i London 2012
Av /NTB.

Synkronsvømming er en idrett som foregår i et svømmebasseng. Idretten går ut på å gjøre forskjellige bevegelser over og under vann. Bevegelsene ligner litt på de man gjør i ballett og kunstløp.

Det arrangeres konkurranser individuelt og for lag. I konkurranser vinner den utøveren, eller det laget, som får flest poeng fra dommerne. Alle øvelsene gjøres med musikk.

For å drive med synkronsvømming må man være sterk og utholdende, ha god svømmeteknikk og god pusteteknikk. I OL får bare kvinner konkurrere, men i andre konkurranser kan lagene bestå av både kvinner og menn. Det finnes også egne konkurranser for menn.

Utstyr og rammer

Synkronsvømming foregår i svømmebasseng som vanligvis er minst 25 meter lange. Utøverne bruker badetøy, svømmebriller og badehette. Noen bruker også neseklype.

I synkronsvømming gjør man bevegelser fra blant annet ballett, turn og svømming. Utøverne må planlegge bevegelsene på forhånd.

Når det er to eller flere på et lag, skal utøverne følge hverandres bevegelser og gjøre dem samtidig. Å gjøre noe samtidig heter også å gjøre noe synkront. Navnet på idretten kommer fra de synkrone bevegelsene.

Konkurranser

Foto av synkronsvømmere med hodet og skuldrene over vann og den ene armen løftet. Det er fem kvinner og én mann.

Bill May var eneste mann på laget fra USA i en konkurranse i Fukuoka i Japan i 2023. Det finnes konkurranser hvor lagene kan ha både menn og kvinner, og det finnes konkurranser som er bare for menn. I OL får bare kvinner være med.

Synkronsvømming
Av /NTB.

Man konkurrerer alene (solo), i par (duett) eller som lag. Et lag kan ha opptil åtte utøvere.

Konkurransene består av to eller tre forskjellige øvelser. I det som heter friøvelse velger utøverne selv bevegelsene og rekkefølgen på dem, men man må levere inn planen på forhånd, så dommerne vet hva man skal gjøre. I friøvelse velger man også musikken selv. I solo varer friøvelsen i tre minutter, mens lagøvelsene varer i opptil fire minutter.

I de andre øvelsene må utøveren eller laget følge et program som er bestemt på forhånd. Alle i samme konkurranse må gjøre samme program.

Regler

I konkurranser får utøverne poeng etter hvor vanskelig de gjør den enkelte øvelsen. I tillegg teller blant annet innhold, stil og hvordan utøverne beveger seg i takt med musikken.

Flere dommere gir poeng fra 0 til 10 poeng. 10 poeng er høyeste karakter, som er veldig vanskelig å oppnå. Laveste og høyeste dommerkarakter strykes. Til slutt teller gjennomsnittet fra alle dommerne. Den utøveren eller laget som får flest poeng, vinner konkurransen.

Historie

Synkronsvømming oppsto i USA og Canada på 1920-tallet. I Norge ble synkronsvømming i begynnelsen kalt kunstsvømming.

Det første norgesmesterskap i synkronsvømming ble arrangert i 1969. I 1984 kom idretten med i OL for første gang.

Synkronsvømming er en del av Norges Svømmeforbund, som har rundt 65 000 medlemmer i 280 klubber.

Les mer i Lille norske leksikon

Faktasjekk av

Jørn Sundby