Foto
To surfere i våtdrakt med hvert sitt surfbrett på vei ut i sjøen.
Surfere på vei ut i vannet
Av /Shutterstock.

Surfing er en vannsport som foregår i havet nær en strand. Sporten går ut på å stå på et brett og bruke farten fra bølger til å ta seg tilbake til stranden. Brettet kalles surfebrett, og de som driver med surfing, kalles ofte for surfere.

Surferen padler til utenfor der bølgene bryter, det betyr der de begynner å skumme. Som oftest ligger hen på magen og padler med armene.

Når man har kommet ut, snur man seg så fronten av brettet peker inn mot stranden. Så venter man til det kommer en bølge man vil surfe på. Da padler man så fort man kan, sammen med bølgen. Så reiser man seg opp og surfer inn mot stranden. På store, lange bølger kan man svinge og gjøre triks.

Surfing er en populær fritidsaktivitet ved havene over hele verden. Det finnes også mange konkurranser for surfere.

Utstyr

Det finnes flere typer brett for surfing. De mest vanlige er kortbrett og langbrett. Brettene er laget av blant annet glassfiber og epoksy.

Kortbrettet er spiss foran og er litt under 2 meter langt. Bak på brettet er det tre styrefinner som hjelper surferne med å styre brettet. Langbrettet er rundt foran og omtrent tre meter langt. Bak på brettet er det én styrefinne.

På alle typer brett er det en snor som er festet mellom brettet og surferen. Snoren er festet rundt ankelen og hindrer at brettet forsvinner hvis surferen faller av.

Surfere bruker ofte en våtdrakt når det er kaldt i vannet. Drakten holder seg varm selv om man blir våt.

Konkurranser

Foto
Prinsesse Ingrid Alexandra i NM i bølgesurf på Borestrand i Rogaland i 2022. Denne gangen kom hun til semifinale, men i 2020 ble hun norgesmester for juniorer.
NM i bølgesurf 2022
Av /NTB.

Det konkurreres i flere typer brett i surfing. I OL bruker utøverne kortbrett, som også er mest vanlig i andre konkurranser.

I konkurranser får surferne poeng etter hvor vanskelige triksene de gjør er. I tillegg teller blant annet hvor stor fart surferen har på bølgen. Det er flere dommere som gir poeng. Den som har flest poeng til slutt, vinner.

Historie

Surfing ble brukt til å reise mellom øyer i Stillehavet for mange hundre år siden. Moderne surfing startet på Hawaii i USA på 1900-tallet.

De første store konkurransene i surfing arrangert ble holdt på 1970-tallet. Surfing kom med i OL for første gang i 2020.

De siste tiårene har surfing blitt populært mange steder langs kysten i Norge.

I Norge er surfing en del av Brettforbundet, som har rundt 6000 medlemmer.

Les mer i Lille norske leksikon

Faktasjekk av

Jørn Sundby