Foto av Røe Skaar i taekwondodrakt med svart belte som sparker mot en liten plate en person holder opp i lufta.

Drakten i taekwondo er hvit, og ligner på karatedraktene. Beltet viser hvilken gradering man har. Høyeste gradering er svart belte. Utøveren til høyre er Tina Røe Skaar som konkurrerer for Norge i taekwondo.

Taekwondo
Av /Aftenposten/NTB Scanpix.

Taekwondo er en innendørs kampsport man gjør på matter på gulvet. Kamper foregår mellom to utøvere. Taekwondo går ut på å bruke bein og armer til å treffe motstanderen med slag og spark. Utøverne får poeng for forskjellige slag og spark de bruker under kampen. Selvforsvar er også en del av treningen i taekwondo.

Taekwondo ligner ganske mye på karate. En av forskjellene er at man bruker mange høye spark og hopp i taekwondo.

Matte og utstyr

Matten der utøverne konkurrerer er vanligvis fylt med skumgummi. Matten er firkantet og 12 x 12 meter i størrelse.

Utøverne bruker en todelt drakt som består av en vid bukse og en jakke med et belte rundt livet. I kamper bruker utøverne blant annet hjelm, vest, armbeskyttere og munnbeskyttere.

Gradering

I taekwondo, og flere andre kampsporter, har man et system som heter gradering. Fargen på beltet til utøverne viser hvilken gradering man har. Nybegynnere i taekwondo starter med hvitt belte.

Etter hvert som man øker ferdighetene sine, kan man gjøre en prøve hvor man viser hva man kan. Prøven kalles også gradering. Hvis man klarer graderingen får man et nytt belte med en annen farge. Svart belte er det vanskeligste å oppnå og viser at utøveren er på et veldig høyt nivå.

Kamper

En taekwondokamp starter med at de to utøverne står mot hverandre midt på matten. De hilser på hverandre for å vise respekt.

En taekwondokamp kan vinnes på flere måter:

  • Ved at en utøver får flere poeng enn motstanderen. Den første som har tolv poeng, eller har syv poeng mer enn motstanderen, vinner.
  • Ved at man slår motstanderen ut. Det kalles knockout.
  • Ved at motstanderen blir diskvalifisert.
  • Er kampen uavgjort etter tre runder, vinner den som får det første poenget. Det kalles Sudden Death.

Regler

En taekwondokamp har tre runder. Hver runde varer i to minutter, med en pause på 30 sekunder imellom. Det er en dommer inne på matten sammen med utøverne, og flere dommere utenfor matten. Dommerne deler ut poeng for riktige utførte slag og spark.

Det er lov til å sparke mot overkroppen og på siden av hodet. Det er også lov til å slå mot overkroppen.

For at en taekwondokamp skal være rettferdig, konkurrerer man mot utøvere som veier det samme som en selv. Det kalles vektklasser.

Historie

De tidligste formene for taekwondo oppsto på halvøya som i dag er Nord-Korea og Sør-Korea for minst to tusen år siden. Utover på 1900-tallet ble taekwondo en konkurranseidrett.

Taekwondo kom til Norge på 1970-tallet. Taekwondo har vært med i OL både for kvinner og menn siden 2000.

Taekwondo er en del av Norges kampsportforbund. Flere tusen mennesker driver med Taekwondo i Norge i dag.

Les mer i Lille norske leksikon

Faktasjekk av

Jørn Sundby