Foto av ramp av tre. En skater balanserer med brettet øverst på den ene kanten.
Skateramp, også kalt halfpipe.
Halfpipe for skating
Av /Shutterstock.

Skateboard er en idrett som går ut å gjøre triks på et brett med fire hjul. Skateboard kalles også rullebrettnorsk. Utøverne kalles skatere. Å kjøre på skateboard kalles å skate.

Skateboard foregår både innendørs og utendørs. Det finnes spesielle baner laget for å stå på skateboard, men mange liker å skate utenfor banene.

Skateboard er også en populær fritidsaktivitet blant mange i Norge.

Utstyr

Skateboardet er ofte laget av lønnetre fordi det er ganske lett å forme, og gir brettet fjæring. Størrelsen på brettet varierer etter hvem som skal bruke det, og måles i tommer. Små barn bruker 7,2 tommer og voksne bruker alt fra 7,6 til 8,5 tommers bredde. Brettet er mellom 90 og 120 centimeter langt. På overflaten av brettet er det teip med ruglete overflate for at skoene ikke skal gli når man skater. Den kalles gripteip.

Hjulene på skateboardet er laget av et stoff som heter uretan. Hjulene har forskjellige størrelser og hardhet som er tilpasset underlaget man skater på.

Skatere bruker ofte hjelm, albuebeskyttere og knebeskyttere som beskyttelse.

Baner og anlegg

Skateboard foregår ofte i anlegg som kalles skateparker. Disse finnes både innendørs og utendørs.

Skateparkene har vanligvis ramper som har en U-form. Disse rampene kalles også ofte for halfpipe. I tillegg har skateparkene også ofte rails, trapper og andre hindre.

Mange skatere liker også å skate utenfor skateparkene. Da bruker man rekkverk, trapper og naturlige hindre i byen til å gjør triks. Noen bruker også skateboard som transportmiddel, for eksempel skate til skolen.

Konkurranser

De to vanligste konkurreransene på skateboard er street og vert. Dette er også øvelser i OL.

Street er en konkurranse hvor utøverne gjør triks på hindringer som ligner på dem som er naturlig i byområder. Skaterne får poeng etter hvor vanskelige triks de utfører. I tillegg teller blant annet stil og hvor stor kontroll skaterne har når de gjør triksene.

Vert er en konkurranse som foregår på en rampe eller halfpipe. Man skater fram og tilbake på rampen og gjør forskjellige triks i lufta. Skaterne får poeng etter hvor vanskelige triks de gjør. I tillegg teller blant annet hvor høyt de hopper.

Hver konkurranse har flere dommere som gir poeng. Den skateren som får flest poeng vinner.

Historie

Skateboard oppstod i USA i 1950-årene. Noen av de første skaterne pleide å trene i tomme svømmebasseng. Flere av triksene som gjøres i dag ble funnet opp i tomme svømmebasseng.

Skateboard ble populært i Norge på 1970-tallet. Men fra 1978 ble det ulovlig både å kjøpe og selge skateboard og å skate i Norge. I 1989 ble det lov med skateboard igjen.

Fra OL i 2020 er konkurranser i skateboard med.

Skateboard er en del av Brettforbundet, som har rundt 6000 medlemmer. I tillegg har mange tusen nordmenn skateboard som fritidsaktivitet.

Les mer i Lille norske leksikon

Faktasjekk av

Jan Thore Nilsen