Foto av to norske landslagsløpere. Den ene rekker stafettpinnen mot den andre.
Stafett er en type konkurranse i mange idretter. Da konkurrerer hver utøver på et lag med for eksempel fire personer. Her er en stafett i løping i EM i friidrett i Tyskland i 2022. Hver løper må levere en stafettpinne videre til neste løper på sitt lag. Det kalles veksling. Her veksler den norske landslags-løperen Linn Oppegaard med Elisabeth Slettum.
Stafett i EM i friidrett 2022
Av /NTB.

Konkurranse i idrett går ut på å oppnå best mulig resultat innenfor en bestemt øvelse eller aktivitet. Både enkeltpersoner og lag deltar i konkurranser.

Vanligvis er det faste regler som viser hvordan den enkelte konkurransen skal gjennomføres. Det er ofte dommere under konkurransene som avgjør om utøverne følger reglene. De utøverne som vinner en konkurranse, får ofte en premie.

For enkeltpersoner konkurrerer man alene mot andre utøvere for å oppnå best mulig resultat. I lagkonkurranser må laget samarbeide for å vinne konkurransen.

Typer konkurranser

Foto av et bandymål på isen. Den russiske spilleren står med ryggen til og har skutt den neonrosa ballen som er i lufta på vei mot målet. Den norske keeperen strekker seg mot ballen. Sju norske utespillere står i og ved målet for å dekke mest mulig av det.

En russisk spiller skyter straffeskudd i semifinalen mellom Russland og Norge i bandy-VM 2020. Russland vant 4–0. VM i bandy, og mange andre lagsporter, har flere runder med kamper. De beste fra hver runde går videre til neste kamp. Etter denne kampen gikk Russland videre til finale (som de tapte), og Norge måtte spille bronsefinale (som de vant).

Semifinale i bandy-VM 2020
Av /NTB.

Eksempler på typer konkurranser i idrett:

  • I basketball, fotball, håndball eller volleyball går konkurransen ut på å score flere poeng eller mål enn motstanderlaget.
  • I løping, svømming eller roing handler det om å oppnå best mulig tid for å vinne konkurransen.
  • I bueskyting og skyting går konkurransen ut på å være mest mulig nøyaktig og få flest poeng for å vinne konkurransen.
  • I sjakk går konkurransen ut på å sette motstanderens konge sjakk matt.

Det finnes også mange andre typer konkurranser. I idretter som turn, golf, judo og vektløfting kreves det blant annet styrke, smidighet og presisjon for å vinne konkurransen.

Noen konkurranser går over lengre tid. Da er vinneren den som er best sammenlagt etter mange forskjellige kamper eller konkurranser. I lagidretter spiller lagene ofte seriespill, der vinneren er den som har tatt flest poeng sammenlagt etter mange kamper.

I individuelle idretter har man for eksempel verdenscup, der det er om å gjøre å samle flest poeng gjennom mange konkurranser i noen måneder.

I veldig mange av idrettene for voksne er de viktigste konkurransene i verden OL og VM.

Les mer i Lille norske leksikon

Faktasjekk av

Jørn Sundby