Foto av Riiber i svevet. Bildet er tatt fra bakken og oppover. Han holder skiene ut i en V og har et konsentrert uttrykk i ansiktet.
Jarl Magnus Riiber fra Norge er en av de som har vunnet flest verdenscuper i kombinert. Her hopper han i Seefeld i Østerrike i 2024.
/NTB.

Kombinert er en idrett som kombinerer langrenn og skihopping. Utøverne kalles kombinertløpere. Konkurransene foregår i hoppbakker og langrennsløyper.

I konkurranser er det vanligvis først ett hopprenn og så et skirenn. Kombinert er sammen med langrenn og skihopping en del av de nordiske grener.

Utstyr

Utøverne bruker langrennsski når de går langrenn og hoppski når de hopper.

Langrennsski er laget av blant annet karbon, glassfiber og tre. Lengden på langrennsskien er tilpasset etter hvor høy man er. Skiene er som oftest bare litt lengre enn utøveren. På skiene er det bindinger hvor man fester skisko. I tillegg har man staver som også er tilpasset etter hvor høy man er. Man har som oftest på en tynn drakt som det er lett å bevege seg i når man går på ski.

Hoppski er lengre, bredere og tyngre enn langrennsski. På skiene er det bindinger hvor spesielle hoppsko festes. I tillegg bruker utøverne en tykk hoppdress, hansker, hjelm og briller.

Konkurranser

Det finnes konkurranser for enkeltpersoner og lag.

Konkurransene starter vanligvis med et hopprenn. Resultatene fra hopprennet avgjør når løperne starter i langrennet. Den som hoppet best, starter først. Vinneren er den som kommer først i mål.

Når lag konkurrerer mot hverandre går man langrenn som stafett. Det er forskjellige typer stafett i kombinert. Det vanligste er to eller fire personer på ett lag. I VM er det også en stafett med to kvinner og to menn på samme lag.

Historie

Foto av Westvold Hansen med striper i ansiktet som skal ligne skjegg. Hun er utendørs, har lue og vinterjakke og holder et par skistaver.
Gyda Westvold Hansen fra Norge har tegnet på seg skjegg, i protest mot at kombinert for kvinner ikke blir OL-gren.
Gyda Westvold Hansen
Av /NTB.

Det ble arrangert konkurranser i Norge i kombinert fra slutten av 1800-tallet, og på den tiden var dette konkurransen det var gjevest å vinne. I 1924 kom kombinert med i OL.

I over 100 år ble det kun arrangert konkurranser for menn i kombinert. I 2021 deltok kvinner for første gang i VM. Kvinner har ennå ikke deltatt i OL i kombinert.

Kombinert er en del av Norges skiforbund, som har rundt 110 000 medlemmer.

Les mer i Lille norske leksikon

Faktasjekk av

Jørn Sundby