Foto

En vanlig golfbane har 18 hull. Hvert hull starter med et utslagsfelt (tee) og slutter med en et område med kort gress (green). Selve hullet har en slags kopp som ballen havner oppi. Når spilleren har fått ballen oppi koppen er hen ferdig med hullet, og kan gå videre til neste tee. Mellom hullene er det høyere gress, sandgroper og noen ganger veier man kan gå, eller kjøre golfbil, på.

Golfbane
Av /Shutterstock.
Foto
En golfspiller forsøker å slå ballen opp og ut av en sandgrop.
Golsfspiller i sandgrop
Av /Shutterstock.

Golf er et spill på en gressbane med ball og køller. Det er om å gjøre å slå ballen ned i et visst antall hull med færrest mulig slag.

En internasjonal golfbane har 18 hull, men baner med 9 eller 6 hull er også vanlig.

Utstyr

Ballen i golf er ganske liten, litt over 4 cm i diameter. Den har et hardt, ruglet skall som oftest er laget av plast.

Golfkøllene har et hardt skaft, for eksempel av stål. Delen man skal treffe ballen med, sitter i den ene enden, den kalles køllehodet. Det er enten laget av tre eller metall.

Man bruker forskjellige typer køller etter hvor langt man vil slå, og hva slags underlag ballen ligger på. For eksempel hvis ballen bare er noen meter unna hullet, bruker man en kølle som kalles putter. Hvis ballen for eksempel ligger i en sandgrop bruker man en kølle som heter sand-wedge for å få ballen ut av sanden.

Banen

Hvert hull har sitt eget område på en golfbane. Området starter med et utslagsfelt som kalles tee, og slutter med et felt med finklippet plen som kalles green.

Mellom tee og green er det forskjellige hindringer. For eksempel sandgroper eller små vann. Utenfor området til hullet er det høyt gress som spillerne helst ikke vil at ballen skal havne i, for da blir det vanskeligere å slå den videre mot hullet.

Konkurranser

En konkurranse i golf kalles også turnering. Mange har golf som hobby, men det finnes også folk som lever av å spille golf. De er profesjonelle golfspillere. Turneringene for profesjonelle vises på TV, og premiene er ofte mye penger.

Minigolf

Minigolf er et golfspill hvor hvert hull har en liten bane med lave kanter (kalt vant) rundt. I minigolf bruker man bare én type kølle, en putter.

Les mer i Lille norske leksikon

Faktasjekk av

Jørn Sundby