Foto av liten seilbåt med tre personer ved en stor gul bøye
Det norske laget i båttypen Yngling i OL i 2008. Siren Sundby, Lise Birgitte Fredriksen og Alexandra Koefoed kom på 9. plass.
Seiling i OL i Beijing i Kina i 2008
NTB.

Seiling er en aktivitet og en sport som går ut på å styre en seilbåt gjennom vann ved hjelp av seil og vind.

Det brukes mange forskjellige typer seilbåter i konkurranser. Konkurranser i seiling kalles regatta. Både barn og voksne deltar i konkurranser i seiling.

De som driver med seiling, kalles seilere eller mannskap.

Seiling er også en populær fritidsaktivitet for mange i Norge.

Baner og rammer

Konkurranser i seiling kan både foregå på en merket bane nær kysten eller på åpent hav.

På en merket bane er det ofte flytende bøyer i sjøen som båtene må seile rundt. Konkurranser kan også foregå på innsjøer.

På åpent hav seiler man ofte over lange distanser fra et sted til et annet. Det kalles også for havseilas.

I en konkurranse jobber mannskapet på seilbåten sammen som et lag for å få båten til å seile raskest mulig.

Typer

Foto
Jannicke Stålstrøm fra Norge i brettseiling i OL 2008.
Brettseiling i OL i Beijing i Kina 2008
Av /NTB.

Seilbåtene styres vanligvis med et ror eller ratt. Den delen av båten som flyter på vannet, kalles skrog. Båtene i konkurranser har som oftest ett eller to skrog. Seilbåter med to skrog kalles katamaran.

Små seilbåter kalles ofte joller og seiles av enten en eller to seilere. Joller har som oftest bare ett seil og er den typen seilbåt som brukes mest blant barn og ungdom.

I brettseiling seiler utøveren på et brett med seil.

Seilbåter som kan seile over store hav, kalles også for havseilere. Disse båtene har flere seil og kan ha et mannskap på ti personer eller flere.

Konkurranser

Det finnes regattaer både for små og store båter. I noen regattaer må alle som deltar, ha samme type båt. I andre regattaer konkurrerer alle mot alle uansett type båt.

En konkurranse på en merket bane består ofte av flere runder. Den deltageren som er best sammenlagt i alle rundene, vinner konkurransen.

I havseilas varer konkurransene ofte i flere dager, noen ganger uker, i strekk. Mannskapet deler seg da i grupper som bytter på hvem som er våkne. De som er våkne, seiler mens de andre sover. Vinneren er den båten som bruker kortest tid.

Historie

De første konkurransene i seiling ble holdt i Nederland og England på 1600-tallet. På midten av 1800-tallet ble de første konkurransene i seiling arrangert i Norge.

Seiling har vært med i OL siden 1900. I begynnelsen seilte kvinner og menn i samme båt, mens det i 1998 kom egne klasser for kvinner. I 1984 kom brettseiling med i OL. Seiling er den idretten i sommer-OL der Norge har vunnet flest gullmedaljer.

Norges Seilforbund er en organisasjon for alle typer seiling og har rundt 20 000 medlemmer.

Les mer i Lille norske leksikon

Faktasjekk av

Jørn Sundby