Faktaboks

Laos
Hovedstad
Vientiane
Innbyggertall
7,44 millioner
Størrelse
230 800 km²
Statsform
republikk
Statsoverhode
president Thongloun Sisoulith
Språk
lao
Nasjonaldag
2. desember
Valuta
laotisk kip
Flagg
plassering av Laos på jordkloden. Kart
Laos (mørkegrønt) ligger i Asia (lysegrønt).
Kart
Av .
Lisens: CC BY NC 4.0

Laos er et land som ligger sørøst i Asia. Landet grenser til Vietnam, Kambodsja, Thailand, Myanmar og Kina. Hovedstaden heter Vientiane.

Natur og klima

Plassering av Laos med naboland rundt, kart.
Laos og naboland
Kart
Av .
Lisens: CC BY NC 4.0

Mesteparten av Laos består av fjellområder. Landet er rundt tre firedeler av Norge i størrelse. Det er også skog, savanner og mange områder med jordbruk der det dyrkes ris.

Elva Mekong, som er Sørøst-Asias lengste elv, renner gjennom deler av landet. Landets høyeste fjell, Phou Bia, strekker seg 2817 meter over havet.

Nasjonaldyret er elefant. Det lever også hjort, leopard, malayabjørn, flygeekorn og flere apearter i landet.

Mesteparten av landets strøm og energi kommer fra klimavennlige energikilder som vannkraftverk.

Laos har et tropisk klima med tre forskjellige årstider. Fra mai til oktober regner det mye.

Folk og kultur

stort gullfarget tempel

Tempelet Pha That Luang i Vientiane, Den store stupa, er det mest kjente buddhisttempelet i Laos. Det ble bygd av kong Setthathirath i 1566. Foran tempelet er det en statue av kongen. Den 45 meter høye bygningen har vært ødelagt av kriger mange ganger, men er nå fint restaurert. Tempelet er et av Laos’ nasjonalsymboler.

Av /NTB Scanpix ※.

Det finnes nesten 50 forskjellige folkegrupper i landet. Myndighetene har delt befolkningen inn i tre hovedgrupper etter om de bor i lavlandet, åsene eller høylandet. Lavlandsgruppen lao er den største folkegruppen.

Laos har en av Asias yngste befolkninger. Alderen er i gjennomsnitt 24 år. Over 60 prosent av innbyggerne i landet bor på landsbygda. Lao er offisielt språk. Buddhisme er den største religionen.

Grunnskolen er gratis, men foreldrene må betale for skoleuniformer og lærebøker. Alle barn må gå på skole fra de er 6 til de er 11 år. Mange barn fra familier med lav inntekt fullfører ikke grunnskolen. To tredeler av barna fortsetter på den treårige ungdomsskolen.

Fotball er den mest populære sporten blant barn og ungdom.

Politikk og økonomi

Laos er en stat med bare ett politisk parti. Det kommunistiske partiet LPRP er eneste tillatte parti og har all makt. Presidenten er statsoverhode, leder for det militære og bestemmer hvem som skal sitte i regjeringen. Landet styres som et diktatur.

Det har i mange år vært konflikter mellom lao-folket og flere av landets minoriteter.

Rundt 70 prosent av innbyggerne jobber med jordbruk. Landet tjener penger blant annet på å selge klær, gull og kaffe til andre land.

Laos er medlem av blant annet FN og Verdens handelsorganisasjon.

Historie

Vi vet lite om Laos før 1300-tallet, men det er kjent at folk begynte å slå seg ned i områdene rundt Mekongelven på 600-tallet. I 1353 ble det første kongedømmet i landet opprettet. Det het Lan Xang, som betyr «de millioner elefanters land».

På 1800-tallet styrte Thailand i Laos. I 1893 ble Laos en fransk koloni. Laos ble selvstendig i 1953.

I 1975 ble kongen tvunget til å gå av, og det kommunistiske partiet tok makten i landet. I dag er Laos et av verdens fattigste land.

Les mer i Lille norske leksikon