Faktaboks

Vietnam
Hovedstad
Hanoi
Innbyggertall
97,6 millioner
Størrelse
313 429 km²
Statsform
republikk
Statsoverhode
Võ Thị Ánh Xuân
Språk
vietnamesisk
Nasjonaldag
2. september
Valuta
vietnamesisk dong
Flagg
plassering av Vietnam på jordkloden. Kart
Vietnam (mørkegrønt) ligger i Asia (lysegrønt).
Kart
Av .
Lisens: CC BY NC 4.0

Vietnam er et land som ligger sørøst i Asia. Landet grenser til Kina, Laos og Kambodsja. Hovedstaden heter Hanoi.

Natur og klima

Plassering av Vietnam med naboland rundt, kart.
Vietnam og naboland
Kart
Av .
Lisens: CC BY NC 4.0

Vietnam er litt mindre enn Norge i størrelse. Landet har en lang kyst mot Stillehavet i øst og sør.

Langs kysten er det mange strender som er populære blant turister. I tillegg er det fjell, tropisk skog og områder med jordbruk i landet. Fansipan er det høyeste fjellet, 3143 meter over havet. Elva Mekong er 4500 kilometer lang og renner gjennom landet.

Nasjonaldyret er bøffel. Det lever også elefanter, tigre, leoparder, bjørner og aper i lander.

Over 65 prosent av landets strøm kommer fra kull og olje. Vietnam får også miljøvennlig energi fra blant annet vannkraftverk.

Vietnam har et tropisk klima med varmt vær året rundt. Landet ligger i et område hvor det er mange stormer og flom.

Folk og kultur

Over 60 prosent av menneskene i Vietnam bor på landsbygda, men mange har flyttet inn til de større byene de siste tiårene. I hovedstaden Hanoi bor det over åtte millioner mennesker.

Vietnamesere er den største folkegruppen. Vietnamesisk er offisielt språk. Det finnes også rundt 50 andre folkegrupper i landet hvor mange har egne språk. Mer enn 80 prosent av befolkningen sier at de ikke tilhører noen religion.

Alle barn må gå på skole fra de er 6 til de er 15 år. Skolen er gratis, og nesten alle barn i landet kan lese og skrive.

Fotball er den mest populære sporten blant barn og ungdom.

Politikk og økonomi

Vietnam er en republikk med president som statsoverhode. Kommunistpartiet har styrt landet i mange år, og andre politiske partier er ikke tillatt. Landet styres som et diktatur.

Mennesker i landet kan bli satt i fengsel dersom de kritiserer regjeringen.

Mange mennesker i Vietnam jobber med turisme og landbruk. Landet tjener penger på å selge olje, fisk og ris til andre land.

Vietnam er medlem av blant annet FN og Verdens helseorganisasjon.

Historie

For 2000 år siden var Vietnam en del av Kina. I 1887 ble landet kolonisert av Frankrike. Vietnam ble selvstendig i 1954.

I 1957 startet Vietnamkrigen. USA var redd for at Vietnam skulle bli et kommunistisk land, og deltok aktivt i krigen fra 1964. Kommunistene vant og det ble fred i Vietnam i 1975. Mange millioner mennesker døde under krigen og mange flyktet fra landet.

På 1980-tallet ble Vietnam bygd opp igjen etter krigen. I dag har landet fått bedre økonomi, men inntekten per innbygger er fortsatt veldig lav. Mange millioner turister besøker Vietnam hvert år.

Vietnam og Norge

På 1970-tallet kom det mange flyktninger fra Vietnam til Norge. I dag bor det 24 000 personer med bakgrunn fra Vietnam i Norge.

Les mer i Lille norske leksikon

Faktasjekk av

Sten Lundbo
Siviløkonom, tidligere ambassadør