Faktaboks

Kambodsja
Hovedstad
Phnom Penh
Innbyggertall
16,8 millioner
Størrelse
176 520 km²
Statsform
monarki
Statsoverhode
kong Norodom Sihamoni
Språk
khmer
Nasjonaldag
9. november
Valuta
kambodsjansk riel
Flagg
plassering av Kambodsja på jordkloden. Kart
Kambodsja (mørkegrønt) ligger i Asia (lysegrønt).
Kart
Av .
Lisens: CC BY NC 4.0

Kambodsja er et land som ligger sørøst i Asia. Landet grenser til Thailand, Laos og Vietnam. Hovedstaden heter Phnom Penh.

Natur og klima

Plassering av Kambodsja med naboland rundt, kart.
Kambodsja og naboland
Kart
Av .
Lisens: CC BY NC 4.0

Kambodsja har kyst mot Thailandbukta i sørvest. Utenfor kysten er det flere øyer. Landet er omtrent halvparten så stort som Norge i størrelse. Asias tredje største elv, Mekong, renner gjennom landet.

Kambodsja består av mange gressletter, regnskog, elver og innsjøer. Langs grensa mot Thailand ligger Kardemommefjellene. Her ligger også Phnum Aoral, som er det høyeste fjellet i Kambodsja, 1813 meter over havet.

Nasjonaldyret er kouprey, en type okse som bare finnes i Kambodsja. Det lever også malaybjørner, sjakaler og hjort i landet.

Landet har et tropisk klima med regntid fra mai til oktober og tørt vær fra november til april. Rundt halvparten av landets strøm kommer fra miljøvennlige energikilder som vannkraftverk.

Folk og kultur

Nesten hele befolkningen i Kambodsja tilhører folkegruppen khmer. Folkegruppen kom til landet for rundt 2000 år siden.

Rundt tre fjerdedeler av befolkningen lever på landsbygda. Offisielt språk er khmer. Buddhisme er den største religionen.

Alle barn må gå på skole fra de er 6 år til de er 15 år. Nesten halvparten av barna i landet går på førskole eller i barnehage før de begynner på skolen.

Fotball er den mest populære sporten blant barn og ungdom.

Politikk og økonomi

Kambodsja er et monarki med konge som statsoverhode. Landet er ikke et demokrati. Kongen, statsministeren og Kambodsjas folkeparti har all makt.

Regjeringen i landet har blitt kritisert for korrupsjon og manglende ytringsfrihet. Kambodsja har i perioder vært i konflikt med Thailand om grenseområder.

Mange mennesker i landet jobber med jordbruk, fiske og turisme. Landet tjener penger på å selge klær, ris, fisk, gummi og tømmer til andre land.

Kambodsja er blant annet medlem av FN og Verdensbanken.

Historie

Det har bodd mennesker i Kambodsja i flere tusen år. For rundt tusen år siden var Angkor-riket i Kambodsja et av de mektigste rikene i Sørøst-Asia.

Fra 1500-tallet og fram til 1800-tallet kjempet Vietnam og Thailand om makten i Kambodsja. I 1863 koloniserte Frankrike landet.

Kambodsja ble selvstendig i 1953 og var et monarki der kongen bestemte alt. I 1970 ble landet en republikk, og et militærdiktatur tok over makten. Den nye regjeringen ble støttet av USA, og kjempet mot både kongen og kommunistene.

I 1975 tok kommunistpartiet Røde Khmer makten i landet med Pol Pot som leder. Pol Pot styrte Kambodsja som et militærdiktatur fram til 1979. Mange hundre tusen mennesker ble drept under hans styre.

De siste tiårene har Kambodsja fått mye bedre økonomi, men er likevel blant verdens fattigste land.

Les mer i Lille norske leksikon

Faktasjekk av

Sten Lundbo
Siviløkonom, tidligere ambassadør