Faktaboks

Den dominikanske republikk
Hovedstad
Santo Domingo
Innbyggertall
10,5 millioner
Størrelse
48 310 km²
Statsform
republikk
Statsoverhode
president Luis Abinader
Språk
spansk
Nasjonaldag
27. februar
Valuta
dominikansk peso
Flagg
plassering av Den dominikanske republikk på jordkloden. Kart
Den dominikanske republikk (mørkegrønt) ligger i Nord-Amerika (lysegrønt).
Kart
Av .
Lisens: CC BY NC 4.0

Den dominikanske republikk er et land som ligger i Atlanterhavet og hører til Nord-Amerika. Landet ligger på øya Hispaniola som deles med Haiti. Hovedstaden heter Santo Domingo.

Natur og klima

Plassering av Den dominikanske republikk med naboland rundt, kart.
Den dominikanske republikk og naboland
Kart
Av .
Lisens: CC BY NC 4.0

Den dominikanske republikk ligger i Karibia og har kyst til Atlanterhavet i nord og Det karibiske hav i sør.

Langs kysten er det mange sandstrender som er populære blant innbyggerne og turister. Utenfor kysten er det også mange små øyer. Det er mye skog og mange fjell lenger inn i landet. Det høyeste fjellet heter Pico Duarte, 3098 meter over havet.

Det er få pattedyr som lever på land i Den dominikanske republikk, men i havet utenfor kysten lever havskilpadder og mange forskjellige fiskearter.

Landet får strøm og energi både fra fossilt brennstoff og miljøvennlige energikilder.

Den dominikanske republikk har et tropisk klima med varmt vær hele året. Landet ligger i et område som er utsatt for orkaner.

Folk og kultur

Over 70 prosent av befolkningen kaller seg mestiser, som er mennesker med blandet opprinnelse (afrikansk, europeisk og amerikanske urfolk).

Rundt tre fjerdedeler av befolkningen bor i byer. Spansk er offisielt språk. Kristendom er den største religionen, og de fleste er katolikker.

Grunnskolen er gratis, og alle barn må gå på skole fra de er 6 til de er 14 år. Det finnes flere universiteter og høyskoler i landet.

Baseball er den mest populære sporten blant barn og ungdom.

Politikk og økonomi

Den dominikanske republikk er en republikk med president som statsoverhode. Presidenten velges for en periode på fire år. Presidenten er også leder for regjeringen.

Myndighetene har blitt kritisert for at de behandler innvandrere fra nabolandet Haiti dårlig. Innvandrerne blir blant annet utsatt for diskriminering og overgrep.

Mange mennesker i landet jobber med turisme og handel. Landet tjener penger på blant annet å selge elektronisk utstyr og medisiner til andre land.

Den dominikanske republikk er medlem av blant annet FN og Verdensbanken.

Historie

Det har bodd mennesker på øya Hispaniola i over 7000 år. Spania koloniserte øya på begynnelsen av 1500-tallet. De tvang urbefolkningen til å jobbe som slaver på store gårder kalt plantasjer. I løpet av omtrent 50 år døde det meste av urbefolkningen av sykdommer og livet som slaver.

Den dominikanske republikk ble selvstendig i 1844. Etter at lederen for militæret, Rafael Trujillo, tok makten i 1930 var det et brutalt diktatur i landet i flere tiår.

I dag er Den dominikanske republikk blant de landene i Karibia med lavest inntekt. Flere millioner turister besøker landet hvert år.

Les mer i Lille norske leksikon

Faktasjekk av

Stener Ekern
Professor emeritus, Universitetet i Oslo