Influensa er en vanlig sykdom som skyldes virus. Sykdommen smitter lett, og det kommer utbrudd av influensa hver høst eller vinter.

Det fins medisiner og vaksiner mot influensa. De fleste blir friske av seg selv etter omtrent en uke. Noen få mennesker blir veldig syke og dør av influensa.

Smitte

Virus som gir influensa smitter raskt fra en syk til en frisk person. Virusene kommer ut i lufta når en syk person hoster eller nyser ut små dråper fra luftveiene. Da sprer viruset seg gjennom lufta og inn i halsen og nesa hos andre når de puster. Man kan også bli smittet hvis en syk person har hostet inn i hånda og så tatt på noe som andre berører etterpå. Man blir syk 1–4 dager etter at man ble smittet.

Symptomer

Når man har influensa kan man få feber, vondt i hodet og i musklene, hoste og vondt i halsen. Det er også vanlig å føle seg trøtt og sliten.

Behandling

Man kan bruke smertestillende og medisin mot feber. Det finnes medisin mot selve viruset, og legen kan gi det til folk som er i fare for å bli alvorlig syke. Det kan for eksempel være eldre mennesker eller folk som har sykdommer i hjertet eller lungene fra før.

Unngå smitte

Fotografi av to kvinner som vasker hendene med såpe

For å unngå smitte, kan det hjelpe å vaske hendene ofte.

Fotografi av to kvinner som vasker hendene med såpe
Av /Shutterstock.

Friske mennesker kan beskytte seg mot smitte ved å vaske hendene ofte med såpe og vann, bruke håndsprit og munnbind.

Syke folk kan unngå å spre smitte ved å:

  • holde avstand til andre
  • nyse og hoste inn i albukroken
  • vaske hendene ofte eller bruke håndsprit
  • bruke munnbind

Vaksiner

Vaksine mot influensa hjelper immunforsvaret med å kjenne igjen virusene og beskytte kroppen mot infeksjon. Noen vil få influensa selv om de har vaksinert seg, men da er vaksinen med på å beskytte mot å bli alvorlig syk.

Vaksinene er lagd av små biter av ødelagte virus. Man får ikke influensa av vaksinene.

Virusene forandrer seg stadig vekk. Dette gjør at virusene slipper unna immunforsvaret. Derfor kan mange få influensa selv om de har hatt sykdommen før. De er ikke immune når det kommer en ny type. Derfor må man også lage nye vaksiner hvert år.

Når mange blir syke samtidig

Influensa kan gjøre at mange blir syke samtidig. Det heter epidemi når mange blir syke samtidig, for eksempel i samme by. Når mange i hele verden blir syke samtidig, heter det pandemi. Svineinfluensa og spanskesyke er to pandemier som har kommet av influensavirus.

Les mer i Lille norske leksikon

Faktasjekk av

Bianca Stammler Jaliff
Overlege i infeksjonsmedisin, Akershus universitetssykehus