Figur av mange virus
Virus kan ha mange forskjellige former: Noen er formet som kuler med armer. Ebolavirus ligner på mark. Adenovirus har mange kanter, mens rabies er mer avlang. Bakteriofager har hode, kropp og mange bein.
Figur av ulike virus
Av /Shutterstock.

Virus er bittesmå organismer som fins i jord, luft, hav og omtrent overalt. Det fins også mange virus på og i kroppen til dyr og mennesker. Mange virus er ufarlige. Andre typer kan gi sykdommer til mennesker og dyr, for eksempel forkjølelse eller influensa.

Beskrivelse

Virus er så små at man trenger spesielle mikroskop for å se dem. De ulike typene kan ha helt forskjellig form. Virusene som gir influensa, korona og hiv ligner på baller med små pigger eller armer. Viruset som gir ebola ligner på mark. Bakteriofager er virus som lever i bakterier. De ligner på roboter med hode og bein.

Alle virus er laget av gener som er pakket inn i slags kapsel. Genene kan være samlet i to tråder. Da heter det DNA. Genene kan også samle seg i bare én tråd. Da heter det RNA.

Selv om virus har egne gener, kan de ikke formere seg utenfor en kropp. Virus må trenge inn i cellene i en annen organisme for å kopiere seg og bli mange. Den andre organismen kalles vert, og kan være for eksempel et menneske eller et dyr. Da får verten infeksjon.

Virus kan forandre seg for å få andre egenskaper. Det heter mutasjon. Muterte virus kan være immune mot medisiner eller de kan lure immunforsvaret. Korona-viruset har mutert eller forandret seg mange ganger.

Sykdom

Digital modell av et korona-virus

Virus kan ha ulik form. Bildet viser et korona-virus, som ser ut som en ball med små armer som stikker ut.

Av .

Noen typer virus gir sykdommer når de kommer inn i kroppen. Virus kan smitte fra person til person ved for eksempel spytt og nysing. De kan finnes i mat og drikke. De kan også komme seg inn kroppen gjennom slim, sår, bitt eller myggstikk.

Virus kan gi ufarlige sykdommer som forkjølelse eller omgangssyke. Disse går fort over av seg selv. De kan også gi alvorlige og dødelige sykdommer som man må ta medisin mot. Ebola og hiv er eksempler på farlige sykdommer. Virus kan gi ufarlige vorter under føttene eller sår på munnen eller kjønnsorganene. Human papillomavirus (HPV) kan gi kreft i kjønnsorganene til både kvinner og menn.

Når veldig mange mennesker blir smittet av samme type virus og blir syke, kalles det epidemi. Når viruset sprer seg til hele verden, heter det pandemi. Korona-viruset ga pandemi.

Beskyttelse mot virus

Mennesker kan beskytte seg mot virus ved å vaske hender med såpe og vann eller håndsprit. Man kan også bruke munnbind.

Immunforsvaret beskytter kroppen mot virus hver dag. Det slåss mot infeksjonene som viruset lager i kroppen. Noen virus kan man ta medisin mot, men antibiotika virker ikke mot virus. Vaksiner kan forberede immunforsvaret på å slåss mot et virus det ikke har møtt før. Da blir man ikke syk.

Det fins ikke vaksiner mot alle virus. Noen sykdommer kan bli nesten helt borte på grunn av vaksiner. Polio er blitt en sjelden sykdom i Norge, fordi vaksinen virket godt.

Les mer i Lille norske leksikon

Faktasjekk av

Cecilie Bækkedal Sonnenberg
Store norske leksikon