Et barn med røde prikker over ryggen. Prikkene er røde med hvite prikker inni, et klassisk tegn på vannkopper.
Vannkopper ser ut som røde prikker, og de klør. De røde prikkene utvikler seg til å bli blemmer med hvit væske i. Etter noen dager danner det seg skorpe på blemmene. Skorpene faller av etter hvert.
Fotografi av vannkopper
Av /Shutterstock.

Vannkopper er en vanlig og veldig smittsom sykdom. Det er vanligst å få sykdommen som barn, men voksne kan også bli syke. Vannkopper kommer av et virus som heter varicella zoster.

Kjennetegn er feber og røde, kløende prikker i huden. Vannkopper blir som regel borte etter 7–10 dager.

Vannkopper er vanligvis ikke farlig. Man kan bare få vannkopper én gang, etter det er man immun resten av livet.

Symptomer

De første tegnene på vannkopper er feber og utslett som ofte starter på brystet. Så sprer utslettet seg til hele kroppen. Utslettet ser ut som røde prikker, og de klør. De røde prikkene blir etter hvert til blemmer med væske i. Etter noen dager blir det skorpe på blemmene. Det er typisk at man ser de ulike typene av utslett samtidig, på forskjellige deler av kroppen. Skorpene faller av etter hvert.

Voksne blir ofte sykere enn barn av vannkopper. En sjelden gang kan viruset gi betennelse i lungene, i leveren eller i hjernen.

Folk med svakt immunforsvar kan bli alvorlig syke. Vannkopper kan for eksempel være farlig for folk som får behandling for kreft og for nyfødte babyer.

Årsak

Sykdommen skyldes et virus som smitter veldig lett fra person til person. Viruset finnes i små dråper som spres når den smittede puster, hoster og prater. Viruset finnes også i blemmene på huden til den som er syk, og man kan bli smittet av å få på seg væske fra en blemme som har sprukket.

Etter smitte tar det 10–20 dager før vannkoppene bryter ut. Det heter inkubasjonstid.

Hvis man blir syk, er man smittsom allerede før man får symptomer. Man kan smitte andre helt til alle blemmene har fått tørr skorpe.

Viruset blir i kroppen etter smitten, men man kan ikke få vannkopper igjen senere i livet. Da har man blitt immun. Noen får sykdommen helvetesild av viruset når de blir eldre

Det oppstår fort epidemi av vannkopper på skoler og i barnehager. Det vil si at det er mange på samme sted som har sykdommen samtidig.

Unngå smitte

Den som er syk, må holde seg hjemme slik at hen ikke smitter andre.

Det fins vaksine mot vannkopper, men den er ikke med i det norske programmet for vaksiner til barn.

Behandling

Vannkopper går som regel over av seg selv uten medisin. Vanligvis blir man frisk etter 7–10 dager.

Hvis man er syk, kan man klippe neglene korte slik at man ikke klør hull på blemmene. Man kan få arr eller infeksjon med bakterier i huden hvis man klør på blemmene.

Man kan forsøke å lindre kløen ved å kjøle ned soverommet eller smøre på krem fra apoteket. Hvis man har feber, kan man ta paracetamol som febernedsettende medisin.

For mennesker med svakt immunforsvar finnes det en medisin som kan behandle infeksjonen.

Les mer i Lille norske leksikon

Faktasjekk av

Bianca Stammler Jaliff
Overlege i infeksjonsmedisin, Akershus universitetssykehus