Tegnet figur
Barnemark bor i tarmen hos mennesker. Hunnene flytter seg ut til rumpehullet og legger eggene sine der.
Tegnet figur
Av /Shutterstock.

Parasitter er levende vesener som lever på eller inni andre organismer. Noen parasitter kan leve inni eller utenpå kroppen til mennesker og andre dyr. Å leve av andre kalles å snylte. Den som parasitten snylter på, kalles vert.

Mange parasitter angriper mennesker. Noen lever på eller inni kroppen til en vert hele livet. Andre snylter bare i deler av livet sitt. Noen parasitter er ufarlige, for eksempel barnemark. Andre parasitter kan gi sykdommer, for eksempel malaria. Noen parasitter er så farlige at man kan dø av dem.

Parasitter utenpå kroppen

Noen parasitter bor utenpå verten, for eksempel i huden, i håret, under neglene eller i nesen.

Eksempler:

 • Insekter som igler eller flått suger blod.
 • Noen typer sopp og virus slår seg ned på huden, for eksempel fotsopp.
 • Lopper og lus bor i håret og i hodebunnen.

Parasitter inni kroppen

Foto

Trikiner er en type parasitt som lever i tarmen til dyr og mennesker. Den kan gi en alvorlig sykdom som heter trikinose. Trikiner kan bli opptil fire millimeter lange. Her er de sett i mikroskop.

Foto
Av /Shutterstock.

Noen parasitter lever inne i kroppen til verten og kan gi infeksjoner og ulike typer betennelse. De kan være inni vevet eller inni cellene.

Eksempler:

 • Bendelorm er en orm som kan bo inni tarmen. Den er farlig fordi den spiser opp maten som verten skulle hatt.
 • Sopp inni kroppen kan gi infeksjoner.
 • Virus trenger å bruke cellene til verten for å lage flere av seg selv. Noen virus kan gjøre verten syk.

Malaria er en sykdom som skyldes en parasitt. Det er en av de sykdommene som flest mennesker i verden dør av. Malaria får man av en parasitt som kan bo i en spesiell type mygg. Denne myggen kalles en mellomvert. Myggen overfører parasitten til mennesker gjennom myggstikk. Parasitten reiser med blodet og gir en infeksjon i leveren. Malaria gir symptomer som svette, vondt i hodet, feber, svikt i hjertet, svikt i nyrene og skader i hjernen.

Unngå smitte

Parasitter fins overalt. Det er mange flere i land som er varmere enn Norge. For å unngå å få parasitter, er det flere ting man kan gjøre:

 • Unngå å bli stukket av insekter, for eksempel ved å bruke krem eller spray som insektene ikke liker. Man kan også ha på seg lange bukser og genser med lange ermer når man er et sted med flått.
 • Vaske hendene før man spiser og etter at man har vært på do.
 • Bare drikke rent vann.
 • Unngå å spise rått kjøtt eller rå fisk.
 • Passe på at all mat man spiser har blitt kokt eller stekt.
 • Unngå å bade i skittent vann hvis man har sår.

Behandling

Kroppen forsvarer seg helt naturlig mot parasitter ved hjelp av immunforsvaret. Når immunforsvaret jobber, kan man få symptomer som feber. Ofte trenger kroppen medisiner for å bli frisk, for eksempel antibiotika.

Les mer i Lille norske leksikon

Faktasjekk av

Cecilie Bækkedal Sonnenberg
Sivilingeniør, UiT – Norges arktiske universitet