Tverrsnitt av bronkier

Astma gjør at bronkiene blir tette, da blir det vanskelig å puste. Bildet viser hvordan en bronkie ser ut inni. Tegningen til venstre viser en frisk bronkie. Tegningen i midten viser en bronkie der veggen er blitt hoven, slik at åpningen blir trangere. Tegningen til høyre viser en hoven bronkie som er full av slim. De tette bronkiene har liten åpning til luft.

Av /Shutterstock.

Astma er en sykdom som gjør det vanskeligere å puste.

Astma er den vanligste kroniske sykdommen blant barn i Norge. Milde former for astma hos barn forsvinner ofte før tenårene. Astma er vanligere hos barn enn hos voksne.

Symptomer

Mennesker med astma plages av hoste og tung pust. Det varierer hvor tungt det er å puste. Noen ganger kan det komme pipende eller hvesende lyder fra brystet sammen med den tunge pusten.

Noen har tung pust hele tiden, andre opplever at astmaen kommer som anfall. Astma kan utløses av allergi eller for eksempel parfyme, røyk eller veldig kald luft. Mange med astma får tung pust når de er fysisk aktive, for eksempel på trening.

For å finne ut om man har astma, går man først til fastlegen. Så blir man sendt videre til en spesialist.

Hvordan astma virker i kroppen

Foto av astmamedisin

Vanlige medisiner mot astma er tabletter og medisin som man puster inn. Bildet viser ulike typer medisin som skal trekkes ned i luftveiene.

Foto av astmamedisin
Av /NTB.

Astma gir betennelse i de nederste delene av luftveiene, de som heter bronkiene. Bronkiene er rør som fører luft fra halsen og ut til de ulike delene av lungene.

Betennelsen gjør at bronkiene blir tette:

  • Musklene i bronkiene trekker seg sammen
  • Vevet inni bronkiene blir irritert og hovner opp
  • Bronkiene lager mer slim

Tette bronkier gjør det tungt å puste.

Årsaker til astma

Astma kan komme av allergi eller andre årsaker. Det er også litt arvelig.

Allergi mot husdyr, midd eller pollen kan gi astma. Man kan få anfall etter å ha kost med en hund, hoppet i en støvete seng eller etter å ha pustet inn pollen ute i hagen. Mange folk med allergisk astma har høysnue eller eksem. Man kan unngå allergisk astma ved å fjerne det man er allergisk mot.

Man kan også få astma uten at man finner ting man er allergisk mot. Astma som kommer når man løper eller trener er et eksempel på dette. Astmaen kan bli verre hvis man har en forkjølelse, influensa eller andre infeksjoner i lungene, og hvis bronkiene blir irritert av kald luft, røyk eller sterke lukter.

Medisin

De fleste lever fint med astma hvis de får riktig medisin. Målet med behandlingen er at man skal kunne leve et helt normalt liv og gjøre det man har lyst til. Det er veldig viktig at man passer på å ta medisinene hver dag, hvis det er det legen har bestemt. De viktigste medisinene er slike man puster inn, enten en astmaspray eller et pulver. Noen bruker også piller.

Ved alvorlige anfall av astma er det veldig vanskelig å puste. Slike anfall skal behandles på sykehus.

Les mer i Lille norske leksikon

Faktasjekk av

Ole Henning Skjønsberg
Professor i lungemedisin, Universitetet i Oslo