Kirurg i sykehusklær, hårnett og munnbind arbeider med en saks på en pasient. Han har på seg hansker med litt blod på, og to par briller så han kan se godt.
En kirurg er en lege som er blitt spesialist i å operere på mennesker. Under en operasjon kan man for eksempel fjerne en svulst eller bytte ut et ledd som er slitt og ødelagt. Kirurger jobber på sykehus.
Foto
Av /Shutterstock.

Spesialist er en som er spesielt god i et område, en ekspert. En forsker er en spesialist innenfor sitt felt.

I helsevesenet har spesialist en bestemt betydning. Der er spesialist en person som først har tatt en utdannelse, og så utdannet seg videre innenfor en spesiell del av faget. Et eksempel er en hjertelege. Det er en lege som har blitt ekspert på hjertet og sykdommer i hjertet.

Typer

Ikke alle spesialister er leger, de kan også være for eksempel psykologer, optikere eller sykepleiere.

Eksempler:

For å få behandling hos en spesialist er det ofte nødvendig med henvisning fra fastlegen. Fastlegen er som regel spesialist i allmennmedisin.

Arbeidsplasser

Foto av kvinne med tannregulering som blir undersøkt i munnen.
Kjeveortoped er en tannlege som har spesialisert seg på å endre bittet og på tannregulering. Dette er en spesialist som ofte jobber på et privat kontor, men som har avtale med det offentlige.
Foto
Av /Shutterstock.

Mange spesialister jobber i spesialisthelsetjenesten. Det er en del av helsevesenet som består av blant annet:

  • ambulanser
  • sykehus
  • DPS (distriktspsykiatrisk senter)
  • BUP (barne- og ungdomspsykiatrisk poliklinikk)
  • leger som er spesialister

En spesialist kan også drive eget firma. Dette er en som ikke er ansatt i det offentlige helsevesenet, men som har eget kontor. De fleste spesialister har likevel avtaler med det offentlige helsevesenet.

Les mer i Lille norske leksikon

Faktasjekk av

Geir Sverre Braut
Professor, Høgskulen på Vestlandet