Figur av mange virus
Virus er en type organisme som kan gi infeksjon. Virus kan ha mange forskjellige former: Noen er formet som kuler med armer. Ebolavirus ligner på mark. Adenovirus har mange kanter, mens rabies er mer avlang. Bakteriofager har hode, kropp og mange bein.
Figur av ulike virus
Av /Shutterstock.

Infeksjon er når smitte kommer inn i kroppen og gjør mennesker syke.

Smitten kommer fra bitte små organismer: bakterier, virus, sopp eller parasitter. Kroppen har vanligvis mange slike organismer på og i seg hele tida, uten at man blir syk. Det er bare noen av organismene som gir infeksjoner.

Immunforsvaret beskytter kroppen mot infeksjoner.

Symptomer

Kvinne bøyd over toalettet.

Oppkast kan være et tegn på infeksjon. Omgangssyke kan komme av virus. Det er også vanlig å kaste opp hvis man har blitt smittet gjennom mat som har blitt dårlig.

Foto
Av /Shutterstock.

Hva slags sykdom og symptomer man får, kommer an på smitten og hvilken del av kroppen som er rammet. For eksempel er vondt i halsen og hoste et tegn på infeksjon i halsen. Feber, trøtthet og slapphet kan også være tegn på infeksjon.

Noen infeksjoner holder seg på ett sted. Et eksempel er blærekatarr, som bare lager betennelse i urinblæra. Andre infeksjoner sprer seg med blodet til hele kroppen.

Smitte

Man kan bli smittet av en infeksjon på flere måter.

Når smitten sprer seg gjennom direkte kontakt, har en frisk person tatt på noen som har smitte på seg. Slik smitte kan spre seg når mennesker tar på hverandre, klemmer, kysser eller har sex.

Smitte kan også spre seg gjennom indirekte kontakt. Dette skjer når smitten sprer seg gjennom en ting. Ett eksempel er hvis en som har influensa hoster i hånden sin, og deretter tar i et dørhåndtak som en annen person rører etterpå.

Dråpesmitte skjer når noen som har infeksjon i luftveiene hoster eller nyser. Da kommer det ut små dråper som sprer seg gjennom lufta og inn i nesa og halsen hos andre når de puster. Vanlig forkjølelse smitter på denne måten.

Noen typer smitte skilles ut i bæsjen til den syke. Derfor er det viktig at folk vasker seg godt på hendene når de har vært på do eller skiftet bleie, og før de lager eller spiser mat. Ellers kan smitten spres videre med matvarer, vann eller hender. Dette kalles tarmsmitte. Et eksempel på dette er salmonella.

Det finnes infeksjoner som spres med blod. Hepatitt B, hepatitt C og HIV er eksempler på dette.

Noen infeksjoner spres fra dyr til mennesker, det kalles zoonose. Rabies er en zoonose.

Malaria spres gjennom mygg som suger blod fra en person som er smittet med malaria. Neste gang myggen stikker et menneske spres smitten videre.

Hvis infeksjonen er veldig smittsom, kan mange bli syke på en gang. Det heter epidemi eller pandemi. COVID-19 og spanskesyken er eksempler på pandemier.

Unngå smitte

Fotografi av to kvinner som vasker hendene med såpe

For å unngå smitte, er det viktig å vaske hendene ofte.

Fotografi av to kvinner som vasker hendene med såpe
Av /Shutterstock.

Hvordan man unngår smitte er avhengig av typen smitte. Man kan for eksempel:

  • unngå å være sammen med en som hoster og nyser
  • vaske hendene med såpe og vann og bruke håndsprit
  • ikke spise mat som er for lite stekt eller kokt
  • rense sår
  • bruke kondom når man har sex
  • beskytte seg mot myggstikk i tropiske områder

Behandling

Noen infeksjoner er ufarlige og går over av seg selv, for eksempel forkjølelse. Andre kan være så farlige at man dør hvis man ikke får behandling, for eksempel HIV.

Det finnes medisiner, blant annet antibiotika, som virker mot mange typer infeksjoner som skyldes bakterier. Antibiotika virker ikke mot virus. Det finnes medisiner mot en del virus også, for eksempel finnes det nå veldig effektiv behandling av HIV. Det fins ikke medisin mot alle typer av infeksjoner. En del infeksjoner kan man få vaksine mot, for å unngå å få infeksjonen i det hele tatt.

Les mer i Lille norske leksikon

Faktasjekk av

Bianca Stammler Jaliff
Overlege i infeksjonsmedisin, Akershus universitetssykehus