Faktaboks

Også kjent som

kjensler på nynorsk

Skrik

Mange kunstnere bruker følelser som inspirasjon i arbeidet sitt. Det kanskje mest kjente bildet av følelser er Skrik, som er et maleri av Edvard Munch. Bildet viser en figur som ligner på et menneske, men som er så fortvilet at ansiktet ikke ser menneskelig ut lenger. Både fargene og naturen i bildet er sterke og unaturlige, og viser hvor dramatiske følelsene til personen er.

Skrik
Av /Google Art Project / Nasjonalmuseet.

Følelser er opplevelser man har i kroppen og i hjernen. Alle mennesker har mange følelser, og følelser kan være både gode og vonde. Noen eksempler på følelser er sinne, glede og redsel.

Hvordan man føler at man har det i livet sitt, kalles psykisk helse.

Noen mennesker viser følelsene sine mye, eller snakker mye om dem. Andre holder følelsene sine mer for seg selv.

Beskrivelse

Det varierer mye hvor sterke følelser folk har, og hvor fort man kan endre seg fra å ha én følelse til en annen.

Noen følelser er veldig sterke og tar nesten over hele kroppen. Forelskelse kan gi en intens følelse av lykke og en naturlig rus. Andre følelser kan være så svake at man nesten ikke merker dem. Følelser kan vare kort eller lenge, og man kan ha flere følelser samtidig.

Det er ikke alltid at det man føler stemmer med virkeligheten eller hvordan andre opplever samme situasjon. Man kan for eksempel føle at man har gjort det dårlig på eksamen, men få en god karakter. Eller man kan føle redsel, selv om den situasjonen man er i, egentlig ikke er farlig.

Årsaker

Følelser kan komme både utenfra og innenfra. Noen ganger er det lett å skjønne hvorfor man føler som man gjør. Andre ganger kan følelser komme uten at man vet hvorfor.

Følelser kan komme som en reaksjon på:

  • at man opplever noe, som at man blir nervøs fordi man skal begynne på en ny skole
  • at noe skjer inni kroppen, for eksempel at man blir sur fordi man er sulten
  • at man tenker på noe, for eksempel hvis man savner noen
  • at man sanser noe, for eksempel at man føler seg kald eller varm
  • at man mangler noe, hvis man for eksempel er ensom

Sterke følelser

kvinne som gråter og ser film på en datamaskin
Følelser kan være både gode og ubehagelige. Noen ganger har man følelser som har med seg selv å gjøre, men man kan også bli glad eller trist på andres vegne. Å leve seg inn i andres følelser heter empati. Det er for eksempel empati som gjør at man gråter når det skjer noe trist på film.
Foto
Av /Shutterstock.

Man kan gjøre ting man ellers aldri ville gjort når man er påvirket av sterke følelser. Noen ganger bør man vente med å si eller gjøre ting mens man føler noe veldig sterkt. Det kan for eksempel være dumt å sende e-post til sjefen sin mens man er veldig sint.

Noen ganger kan det være lurt å snakke med en venn om følelsene sine før man tar viktige valg. Man kan også vente til neste dag og se om man fortsatt føler på samme måte.

Kropp og følelser

Det er vanlig å skille mellom hvordan man føler seg og hvordan kroppen har det. Ting som har med følelser å gjøre, kalles ofte psykiske eller mentale. Ting som har med kroppen å gjøre, kalles fysiske.

Men følelser henger også sammen med hva som skjer i kroppen. Man kan for eksempel få høy puls og begynne å svette når man er redd. Hvis man er forelsket eller trist, kan man få lite matlyst. Når man er nervøs, kan det gjøre vondt i magen. Det kan også virke som det kribler der inne. Noen kaller det «å ha sommerfugler i magen». Man kan også kaste opp fordi man er nervøs.

Av og til er det lett å se hvilke følelser et annet menneske har, men ikke alltid. Ofte ser man det i ansiktet. For eksempel kan personen smile og le, eller hen kan gråte og hulke. Man kan også gråte av glede. Noen kan rødme og forsøke å gjemme seg bort hvis de er flaue. Å vise følelser med kroppen er en del av det som kalles kroppsspråk.

De fleste har ekstra sterke følelser når kroppen lager mye hormoner. Puberteten er en sånn tid. Mange kvinner har ekstra sterke følelser i dagene rundt mensen og når de er gravide.

Noen psykiske sykdommer gjør at folk har så sterke følelser at det hindrer dem i å leve et vanlig liv. Man kan også være psykisk syk hvis man ikke kjenner noen følelser. Dette kan beskrives som å føle seg «flat».

Les mer i Lille norske leksikon

Faktasjekk av

Jan Ivar Røssberg
Professor i psykiatri, Universitetet i Oslo